Vučić iznerviran izjavom Izetbegovića da Srbija nema pravo na Kosovo: Mogao bih svašta da mu odgovorim

asd
Gledam da šutim i da pokušamo taj brod koji se zove Srbija da usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba sa komšijama i bez teških riječi, kazao je Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da Srbija nema pravo na Kosovo. Vučić je rekao da one "pokazuju ne samo nepragmatičan i nerealističan pristup, već i nedostatak ideje za budućnost".

Istakao je da ga je zabrinula ta izjava, "koja govori o nepostojanju svijesti o realnosti".

- Zamislite sad, ne želim da budem zlonamjeran da mu odgovorim onako kako bih mogao da mu odgovorim, a pretpostavljate šta bi moj odgovor mogao da bude i kakva bi se kuka i motika digle i šta bi svijet mogao da kaže - rekao je novinarima Vučić u Palati Srbije.

Prema njegovim riječima, ono što govori Izetbegović "kazuje ne samo o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, već i o nedostatku ideje za budućnost i bilo čega što bi značilo odustajanje od svojih maksimalističkih zahtjeva i prihvatanje da postoje neki drugi koji drugačije misle".

- Zato sa pažnjom i sa poštovanjem uzimam ono što oni govore, gledam da šutim i da pokušam da zajedno sa mojim prijateljima iz Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije taj brod koji se zove Srbija usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba sa komšijama i bez teških riječi - rekao je Vučić.

Povodom izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da Srbija, da bi postala dio EU, mora prihvatiti neke temeljne vrijednosti, te da između ostalog prizna genocid u Srebrenici, Vučić je rekao da su svi uslovi Zagreba do sada bili politički, "a dolaze iz zemlje koja je stvorila Prebilovce, Jadovno i Jasenovac".

On je rekao da je "broj žrtava u Jasenovcu, čak i prema izvještaju Franje Tuđmana, višestruko veći nego u Srebrenici", ali da se "Hrvati tim ne bave i to ne dovode u pitanje".

Vučić je rekao da je hrvatski ministar porijeklom iz mjesta kod Bugojna odakle su i Vučićevi preci i da "zna šta se dešavalo sa njegovim komšijama koji su se prezivali Vučići, Čavići, Stanići..."

U osvrtu na rezoluciju Podgorice o Srebrenici, Vučić je rekao da tamošnje vlasti "neće uspjeti da stave žig sramote na čelo bilo kog Srbina, a pogotovo ne na cijeli narod".

Poručio je da će Srbija nastaviti da pomaže Srbe u Crnoj Gori, te da slijede razgovori sa predstavnicima lokalne samouprave u Nikšiću.