Vučić, konopac i Lavrov: Kakve odgovore sprema Vučić?

asf

Srbija je, pritisnuta finansijskim interesima, na generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u rezoluciji koja je usvojena oštro osudila Rusiju zbog rata koji vodi u Ukrajini, pozivajući zvaničnu Moskvu da se “odmah, potpuno i bezuslovno” povuče iz susjedne države.

I to je sve. Aleksandar Vučić u više je navrata istakao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, a danas je Vučić u svom starom maniru poručio da ukoliko započne ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije, Srbija će iznenaditi odgovorom i učinkovitošću.

"Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Washingtonski sporazum i tog dana saznat će imena više zemalja koje su povukle priznanje neovisnosti Kosova", kazao je Vučić novinarima u Nišu.

Nije otkrio kakvi bi to iznenađujući odgovori mogli biti, a od Srbije više ništa ne iznenađuje. Vijest dana i najveće iznenađenje bilo je glasanje za Rezoluciju, što imputira da svaki drugi potez Srbije, a koji nije civiliziran i u skladu sa evropskim vrijednostima, i ne bi bio iznenađenje.

Odanost Rusiji Srbija je pokazala onog momenta kada je naoružanje dobavljala iz ove zemlje, a čije oružje koristiš njegovu politiku slijediš.

Prisjetimo se oktobra prošle godine kada je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije kazao da Srbija kroz organizovanje samita Pokreta nesvrstanih zemalja "promoviše multilateralizam" i da vjeruje da su diplomatski napori Srbije da promoviše mir i stabilnost prepoznati u cijelom svijetu.

Kako nisu!? Prepoznati su napori, posebno zbog činjenice da je na tom 'samitu nesvrstanih' glavnu riječ vodila Rusija!?

Sergej Lavrov na Samitu nesvrstanih je još jedan novi dokaz svijetu, da Srbija deklarativno ide ka Evropskoj uniji, vojno su neutralni, ne žele u NATO, ali kupovinom oružja upravo od Rusije dokazuju koju politiku slijede. 

Na kraju, i sam je Vučić priznao da bi, da nema Rusije, uzeo konopče i objesio se. 

Vučić je ovo izrekao zbog plina, ali i kada je riječ o njegovom odnosu prema 'miru', da nije Rusije mogao bi pripremiti jedno konopče.

Nakon mira i 'nesvrstanih', Vučić je u nareda 24 sata okrenuo se svojim pravim vrijednostima. Pa je tako kada se govori o miru i stabilnosti, kazao da u svijetu interesa "nema milostinje za slabe" već postoji "poštovanje za one koji su snažni".

Vučić je sve ovo izgovorio otvarajući Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Beogradu te je naglasio da je važno da Srbija razvija svoju odbrambenu industriju kako bi mogla da čuva mir i stabilnost i kako ne bi bila ponižavana i ugrožavana.

Agresija na Ukrajinu otvorila je oči svijetu i kada su u pitanju dešavanja na Balkanu.

Nije to bilo prvi put da Aleksandar Vučić, ali i njegov Milorad Dodik s vojne vježbe pozivaju na mir, a demonstriraju teško naoružanje i zazivaju 'mirni razlaz' Bosne i Hercegovine.

Zato nas neće iznenaditi nikakav odgovor koji sprema Srbija za Kosovo u slučaju da se ova zemlja primi u bilo koju međunarodnu organizaciju. Jer, svijet je jasno podijeljen, a politika agresora pročitana.

Predugo je Vučić govorio o očuvanju mira, dok se divio tenkovima, helikopterima, avionima, kamionima, bojevom gađanju...
Godinama je neodgovoreno pitanje od koga se to Srbija brani i ko je napada. Jer, tradicionalno, iz Beograda su kretali napadi i priprema agresije.