Vučić nakon sastanka sa Šolcem: Srbija neće biti generator problema već će čuvati mir i stabilnost

.
Šolc je kazao da je Vučiću izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, secesionizma Milorada Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcem (Scholz). Nakon sastanka uslijedilo je zajedničko obraćanje novinarima.

"Srbija neće biti uzročnik nikakvih problema"

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu njemačkog kancelara, a potom je naveo kako su razgovarali o bilateralnim, ali prije svega ekonomskim odnosima Njemačke i Srbije.

- Imamo veliki skok u odnosu na prošlu, rekordnu godinu. Njemačka je najveći partner Srbije, a i Srbija Njemačkoj na zapadnom Balkanu. Važne su nam riječi kancelara, koji je danas više puta ponovio da je uvjeren u evropsku budućnost svih zemalja zapadnog Balkana. Rekao je, citiram ga, "da to nije fatamorgana, kada vam se nešto pričini, a onda nestane" - kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da se raduje Šolcovoj skoroj posjeti Beogradu.

- Razgovarali smo i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Govorio sam o svim problemima sa kojima se Srbija suočava - kazao je Vučić, a onda govoreći o situaciji u BiH dodao:

- Obećao sam da Srbija neće biti uzročnik nikakvih problema, a Srbija drži svoju riječ.

Upitan da li će Srbija napustiti Vijeće Evrope ako Kosovo postane član tog Vijeća, odnosno član NATO saveza, Vučić je rekao:

- Za nas je važno da sve što je napisano i potpisano, bude sprovedeno u djelo. Po pitanju pravne i političke prirode sukoba, mi smo se jasno izjasnili. Jedini je izjašnjavanje Srbije bilo neočekivano za razliku od svih ostalih. Mi na putu ka EU imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa stavovima EU.

Znate da nismo otvorili pogavlje 31 i kao neko ko je kandidat imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa odlukama EU. Šolc je bio jasan i na snažan način ponovio stavove i zahtjeve Njemačke. To je sve što imam da kažem. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i da vas ne podsjećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju. 

Vučić je dodao da je Srbija razumjela poruku Njemačke i da nema sumnja da 

"Srbija treba da nastavi dosljedno sa reformama"

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da želi da Srbija ostane u Vijeću Evrope. Kazao je da je ključna tema današnjeg sastanka bila normalizacija odnosa sa Kosovom. 

- Sa predsjednikom Vučićem sam se upoznao ranije, dok sam bio gradonačelnik Hamburga. I tada smo imali konstruktivne razgovore. Lično ću se zalagati da unaprijedimo proces pristupanja Srbije EU. U interesu Njemačke je da sve države zapadnog Balkana budu u Evropskoj uniji - kazao je Šolc.

Govoreći o Ukrajini, kazao je da treba svi zajedno da prenesu poruku da rat nije prihvatljiv.

- Srbija treba da nastavi dosljedno sa reformama - dodao je Šolc.

Šolc je kazao kako je Vučiću prenio zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini, ističući da je "jako bitno da se održi stabilnost".  Njemački kancelar je rekao da je Vučiću izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, secesionizma Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, za koji je ustvrdio da postoji u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Šolc je kazao da je Srbija podržala odgovarajuće odluke donijete u UN i podržava napore da se okonča rat.