VUČIĆ: Ne postoje “Bosanski srbi”, ja sam “Srbin iz Bosne”

vucic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi iz Srbije i BiH isti Srbi i da ne postoje “bosanski Srbi”, kao što ne postoje ni “hrvatski Srbi”. “To je geografska odrednica odakle je taj Srbin, a mi smo isti Srbi”, poručio je sinoć Vučić gostujući na televiziji “Happy” i dodao da se on sam najviše osjeća kao “Srbin iz Bosne” sa obzirom da mu otac vodi porijeklo iz BiH.

On je podsjetio da je tokom postojanja ustaške države (NDH) ustanovljen termin “hrvatski Srbin”, da je stoga i izmišljena hrvatska pravoslavna crkva, te da je tim procesom, između ostalih rukovodio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac koga hoće, nakon što je beatifikovan, da proglase za sveca.

U osvrtu na situaciju u BiH Vučić je rekao da Srbi sa Bošnjacima moraju da žive u miru i da je to njegova politika.

On kaže da je svjestan da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, također, gostovao u emisiji, izložen većim pritiscima i da ga razumije.

Vučić je ovom prilikom rekao da misli da je bar malo zaslužan što EU nije uvela sankcije Dodiku.

“Ja sam se tada sreo sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel. Moram da priznam da me je ona pitala šta mislim i navela da je uvijek Republika Srpska kriva, da je Dodik kriv. Ja sam rekao da je to jednostran pristup i da to naprosto ne vodi rješenju. Rekao sam i Amerikancima da mislim da je to loše”, istakao je Vučić.

On kaže da je dokaz da je bar malo doprinio tome, što se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini sastala sa predsjednikom Dodikom, što “nije mala stvar”.

Vučić je ukazao da su srpske službe svojevremeno upozorile zvaničnike u RS-u da se iza socijalnih nereda u djelu Federacije BiH krije namjera promjene svih socijalnih oligarhija i stvaranje unitarne BiH.

“Postojala je namera da to iskoriste u političku akciju pravljenja unitarne BiH. Oni koji su to organizovali dobro su znali zašto”, rekao je Vučić.