Vučić nakon presude zapovjedniku Srebrenice: "Nema pravde za Srbe"

LAVINU uvreda i prijetnji uputili su na račun suda BiH srbijanski i dužnosnici bosanskih Srba zbog oslobađajuće presude ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću koji traži javnu ispriku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je rekao da je Orić u Srebrenici Srbima "vadio oči".

LAVINU uvreda i prijetnji uputili su na račun suda BiH srbijanski i dužnosnici bosanskih Srba zbog oslobađajuće presude ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću koji traži javnu ispriku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je rekao da je Orić u Srebrenici Srbima "vadio oči". 

Oslobođeni zapovjednik obrane Srebrenice od Vučića traži ispriku, Vučić: Nema pravde za Srbe

"Taj čovjek (Vučić op.a.) je izjavio da sam ja nekome vadio oči i prije nego što je optužnica podignuta. Za to će mi se morati javno ispričati", rekao je Orić, prenosi sarajevski portal Faktor.

Vučić je ranije kazao kako je Orić "svojim rukama" izvadio oči i potom zaklao Slobodana Ilića, prijeratnog suca u Srebrenici.

Nakon izricanja presude kojom je Orić pravomoćno oslobođen optužbi da je ubio tog čovjeka, Vučić je ocijenio kako je to politička presuda i potvrda da "za Srbe nema pravde".

Dodik pokreće udar na pravni sustav BIH

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve suce i tužitelje srpske nacionalnosti da napuste državni sud i tužiteljstvo poručivši kako im je on spreman u tome pomoći.

"Krajnje je vrijeme da se prekine s tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda", izjavio je Dodik, srpski član državnog vrha.

Na izricanju presude nije bio Miroslav Janjić, tužitelj koji je zastupao optužnicu protiv Orića.

I tužitelj tvrdi da za Srbe nema pravde

On je u nakon ročišta ponovio optužbe koje na račun pravosudnih tijela BiH izriču političari.

"Za srpske žrtve očito nema pravde pred pravosudnim tijelima BiH i zato nisam bio prisutan tijekom izricanja presude", rekao je Janjić.

Iz tužiteljstva su se ogradili od Janjićeva istupa rekavši da to nije njihovo stajalište.

Oslobađajuća presuda Oriću i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću je konačna i na nju se tužiteljstvo ne može žaliti.

Teretili ih za ubojstvo trojice Srba

Optužnica ih je teretila za izravno sudjelovanje u ubojstvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti u okolici Srebrenice u jesen 1992. godine.

Oriću je ranije suđeno i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji ga je također oslobodilo krivnje za ratne zločine.

Suđenje pred državnim sudom BiH bilo je rezultat druge istrage što ju je pokrenulo srbijansko posebno tužiteljstvo za ratne zločine.

Po tjeralici srbijanskog pravosuđa Orić je bio uhićen 2015. godine u Švicarskoj, no ta ga je država odlučila izručiti BiH, čiji je Orić državljanin te je potom bosanskohercegovačko pravosuđe preuzelo cijeli predmet koji je okončan oslobađajućom presudom.