Vučić o ostavci Haradinaja: Nema razloga za radost i euforiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti danas u 10 časova iz zgrade Predsjedništva povodom sinoćnje ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Haradinajev politički trik

- Ostavka Ramuša Haradinaja je samo politički trik koji treba da mu donese još veću popularnost, on sada postaje junak, a svi ostali njegovi politčki rivali nedostojni njega. Srbija mora da reaguje smireno, trezveno, odmjereno i bez euforije jer razloga za slavlje nema. Život Srba na Kosovu poslije ovoga biće još teži, a mržnja prema njima još veća - rekao je Vučić na početku današnjeg obraćanja građanima Srbije dodajući da se sagledavaju sve činjenice i posljedice tog čina.

- Razumijemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpjeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumijemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine, rekao je on na konferenciji za štampu.

"Nema razloga ni za radost, ni za euforiju, cilj velika Albanija"   

Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posljedica koje dolaze poslije tog čina, prije svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

- Suštinski i de fakto će politička situacija u Prištini stremiti ka daljem približavanju, daljem ujedinjavanju i nastavku priče o Velikoj Albaniji - objasnio je Vučić, a onda iznio činjenično zasnovana predviđanja šta Srbiju čeka u narednom periodu.

"Položaj Srba biće još teži"

Vučić je jutros upozorio da će položaj Srba na KiM biti još teži nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih statvova i jos snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju dozivljavaju kao jedinog krivca.

"Srbija će posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbjednosti srpskog naroda na KIM, naš narod može da računa na Srbiju" poručio je Vučić. On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je činjenica i suština svega.

- Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smjeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine, rekao je Vučić. On je ponovio da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike što će dovesti do još većeg eskremizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

Vučić je ukazao da međunarodna zajednica šuti o svemu tome, dok kako je kazao, plejada albanskih lidera iz Albanije su se se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku.

"Vratiće se kao junak pred izbore"

On je dodao i da mnogi građani misle da Haradinaj ide u Haški tribunal te pojasnio da to nije taj sud i da će Haradinaj tamo sljedeće nedjelje otići, vratiti odatle kao pobjednik, još jači i popularniji pred izbore na Kosovu zato što će se pozvati na dva osnovna pravna postulata tzv. presuđene stvari - "ne bis in idem" i "res iudicata" koja pretpostavljaju da vam se ne može suditi dvaput za isto, a njemu je već suđeno u Hagu.  

Haradinaj će naredne nedjelje otići u Hag, pustiće ga poslije 48 sati, vratiće se kao heroj, popularnost će mu se udovstručiti, želi da time obezbijedi ubedljivu pobjedu natvrđe albanske opcije na izborima koji će biti najvjerovatnije krajem septembra ili oktobru, cilj foprmiranje većine bez srpske liste.