Vučić objavio deset najvažnijih tačaka: Obavili smo važne razgovore oko Kosova

asdf

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije objavio je na Instagramu 10 tačaka o kojima je govorio tokom svog sinoćnjeg obraćanja javnosti.

U prvoj tački izlaganja, Vučić je naveo da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će ići snažnije, uprkos svim brojevima.

- Mi moramo da vodimo računa o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Želimo da pripadamo tipu evropskog društva, zato vjerujem da ćemo nastaviti reforme - naveo je Vučić.

Najniže cijene

Pod drugom tačkom, Vučić je rekao da je pitanje Kosova pitanje sudbine nacije u narednom periodu. On je naveo da su "obavili važne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, suočeni smo ne samo neprimjerenim pritiscima i ocjenama svega što se dešava na Kosovu, već i sa svakodnevnim kršenjem normi međunarodnog javnog prava".

U okviru treće tačke, Vučić je govorio o velikoj krizi energenata u Evropi i svijetu.

- Tražio sam od predstavnika ruske kompanije da spuste cijenu nafte, odnosno naftnih derivata. Zvanični podaci Eurostata govore da Srbija ima najniže cijene električne energije u cijeloj Evropi - istakao je on.

U četvrtoj tački, Vučić je naveo da je za Srbiju važno, da u narednom periodu, nikada ne pređe 60 posto javnog duga, ističući da će koristiti sve instrumente.

Peta tačka odnosi se na robne rezerve koje su, prema njegovim riječima, napunjene.

- Imamo dovoljno velike količine i pirinča, ulja, kukuruza, šećera kristala, pasulja, sardina u ulju i kuhinjske soli. Što se hrane tiče nema problema u Srbiji, a u stanju smo da obezbjedimo gotovo cijeli region - rekao je Vučić.

Ključni reformski zadaci

Šesta tačka obuhvatila je ključne reformske zadatke koji su pred Srbijom: nova energerska politika, obrazovanje i nauka, modernije, a jeftino zdravstvo, dalja digitalizacija i razvoj robotike i vještačke intelKljučni reformski zadaciigencije, klimatske promjene i zaštita životne sredine.

Povećanje penzija skoro u potpunosti mora da prati povećanje plata, naveo je Vučić govoreći u sedmoj tački.

U osmoj tački Vučić je istakao da je Srbija vojno neutralna i da će tako i ostati.

Deveta tačka odnosi se na značaj nataliteta i dodatne mjere za podsticanje rađanja i podršku majkama.

- Molim majke da nam se jave za dobijanje granta od 20.000 eura za kupovinu nekretnine. Sve što radimo nema nikakvog smisla ukoliko nema ko da nas naslijedi - rekao je on.

Put Srbije u budućnost, evropski put, zaključio je Vučić u desetoj tački svog obraćanja, objavljeno je na Instagramu.

Foto: Instagram