Vučić pokušava da spasi Bakira!

Nakon što su ga lideri stranaka koje žele formirati novu vlast u većini kantona te na federalnom i državnom nivou, brutalno odbili, Bakir Izetbegović prešao je na plan B.

U akciju spašavanja „vojnika Bakira“, očekivano, uključio se njegov politički mentor i zaštitnik, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), a u pomoć je pritekao i drugi Erdoanov miljenik na Balkanu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dnevni red

Slika iz Pariza govori više od hiljadu riječi. Erdoan, Vučić i Izetbegović okupili su se na svečanosti obilježavanja stotinu godina od kraja Prvog svjetskog rata, ali tema njihovog razgovora zasigurno nije bio atentat Gavrila Principa na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Imali su njih trojica drugačiji dnevni red.

Stranka demokratske akcije, pod vodstvom Izetbegovića, protekle je izbore, u saradnji s Centralnom izbornom komisijom, bezobzirno pokrala, o čemu svjedoče izvještaji međunarodnih organizacija, ali i brojne argumentirane prijave političkih konkurenata.

Također, Izetbegović je svoje oponente iz drugih stranaka, ali i u samoj SDA, proglasio izdajnicima, lošim patriotima i navodnim slugama „domaćih i vanjskih neprijatelja BiH“, a te su stranke, sada okupljene u probosanski front, uprkos svim opstrukcijama i dokazanom izbornom inžinjeringu, dobile dvostruko više glasova nego SDA.

Kada su otrovni Bakirov jezik i višedecenijski aferimi režimskog progona političkih neistomišljenika, od Adila Zulfikarpašića i akademika Muhameda Filipovića, preko Nijaza Durakovića i Harisa Silajdžića, do Fahrudina Radončića i Nermina Nikšića, došli na naplatu, predsjednik SDA počeo je vrištati „k'o Damjanov zelenko“.

Poput karikirane verzije inače simpatičnog Kalimera iz crtanih filmova, i Bakir je zakukao da je nepravedno da on i SDA sada ostanu izvan vlasti. Kada je naišao na zid odbijanja, pozvao je u pomoć političkog Kviska.

I to ne jednog, nego dvojicu. S obzirom na to da Erdoan ne treba posebno objašnjavati svoju pristrasnu ulogu, ostaje da se vidi kako će Vučić opravdati svoje direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Probosanski blok

Izetbegović od njega očekuje da jače pritisne Milorada Dodika – koji, izgleda, nije voljan da zaboravi poniženje koje mu je prije četiri godine usred Sarajeva priredio Bakir izbacivši ga naglavačke iz vlasti na državnom nivou - i tako, za početak, odškrine vrata SDA-u za ulazak u novi saziv Vijeća ministara BiH.

O tom planu šuškalo se u diplomatskim kuloarima još prije izbora, a hoće li uspjeti, umnogome zavisi i od čvrstine i odlučnosti probosanske koalicije koju predvodi SDP. Ta čvrstina, sudeći prema brzini kojom se formiraju nove skupštinske većine koje isključuju SDA u pet kantona, ne bi trebala biti upitna.

 Postaje jasno ko je „srpski igrač“ u BiH

Godinama je trajala prljava hajka SDA, Bakira Izetbegovića lično i medija koji su prikopčani na njihovu finansijsku pipu, na predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da je on tobože „srpski igrač“ koji radi po napucima iz Beograda.

Iza te očite laži, u biti, pokušala se sakriti prava priroda onih koji su je plasirali. Posljednji poziv u pomoć političkog davljenika Bakira Izetbegovića Aleksandru Vučiću najbolje dokazuje ko je uistinu „srpski igrač“ u BiH i na koga zvanični Beograd uvijek može računati u još živom projektu podjele BiH i stvaranja „velike Srbije“.