Vučić nakon incidenta na Kosovu: Pozivam Srbe da napuste barikade i da budu mirni

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije povodom subotnjeg incidenta na Kosovu kazao da se Srbi na Kosovu trebaju smiriti, napustiti barikade, te da je na "takve poteze Prištine i ponašanje zapada" odavno navikao.

Vučić je po ko zna koji put naglasio kako nailazi na nerazumijevanje većeg dijela evropskih zemalja kazavši kako je današnji incident na Gazivodama dio plana Prištine da preplaši i na koncu protjera Srbe sa Sjevera Kosova. Povrh svega, on je pozvao Srbe na Kosovu da budu mirni i da napuste barikade.

"Naoružane kosovske snage se po briselnom dogovoru mogu pojaviti samo pod dva kumulativna uslova - odobrenje NATO-a i punu saglasnost lokalne srpske zajednice. Prvi ne znam da li je postignut i nije me briga", rekao je Vučić dodajući da Srbi nisu dali saglasnot da se to desi.

On je kazao da je reakcija EU bila takva da je radije ne bi komentarisao. 

"Pozvali su na uzdržanost sve strane? A čega da se uzdržimo? Molim da mi kažu šta smo to uradili? Čime smo uvrijedili Albance pa da krše sve sporazume koje smo potpisali? Postavljalo se pitanje što se nisam ranije susretao sa Hashimom Tachijem u Briselu i New Yorku. A o čemu da razgovaramo nakon svega i nakon toliko prijetnji ratom i sukobima", rekao je Vučić.

On je dodao da je na snazi scenarij mjenjanja slike odnosa snaga na terenu, a kako bi se neke stvari predstavile kao normalne.

"Neko želi napraviti normalnim stanje u kojem su albanske duge cijevi na sjeveru Kosova. Ovo ako se nastavlja dešavati prestat će biti vijest. Naviknut ćemo se. Albanski mediji su lagali da su specijalci napustili Gazivode dva sata prije nego što su to zaista uradili, a tu laž su prenijeli i srpski mediji", rekao je Vučić.

Podsjećamo, predsjednik Kosova Hashim Thaci danas je pod pratnjom teško naoružanih kosovskih specijalaca došao na Gazivode, akumulativno jezero iz kojeg veći dio kosova dobija pitku vodu, a koji je sporna tačka Beograda i Prištine jer se, između ostalog, nalazi na samoj granici Srbije i Kosova.

Događaj je izazvao reakciju srpskog vrha koji je na čelu s Vučićem podigao spremnost vojske.