Vučić: Prvo će ići na zemljište RS-a, šume, pa na škole, vrtiće, crkve...

vucic
Brojne reakcije na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i antidejtonskom djelovanju. Jedan od zaključaka da politički predstavnici ovog entiteta neće sudjelovati u donošenju odluka u institucijama države u praksi se još ne primjenjuje.

"Gdje ona Komisija zasjeda? Za odbranu. Idemo da se branimo".

Od čega ili koga, zastupnik SDS-a Dragan Mektić nije precizirao , ali je na sjednici Povjerenstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasovao, ne osvrćući se na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ja ni na koji način ne bih mogao niti da osporavam, a niti da podžavam zaključke Narodne skupštine Republike Srpske", poručio je Mektić.

A jedan od usvojenih zaključaka entitetske Skupštine glasi da politički predstavnici RS-a neće sudjelovati u donošenju odluka u državnim institucijama, međutim u praksi se to još nije primijenilo, jer na sjednicu je došao i izaslanik SNSD-a Sredoje Nović. Naglasio je kako je neophodan odlazak stranih sudija ili nam slijedi još teža kriza.

"Svi moramo da shvatimo i oni koji se zaklinju u Bosnu i Hercegovinu, koji kažu ZAVNOBIH je rekao da je Bosna i Hercegovina i bošnjačka i hrvatska i srpska, ovim što se zadnje vrijeme dešava, izgleda da Bosna i Hercegovina, nije ni srpska, pa čak ni hrvatska, već samo bošnjačka. Ako smo u toj fazi, onda treba dobro da se zamislimo kuda mi idemo i šta mi to želimo", zaključio je Nović.

Izvor: N1

Što žele, kazali su zastupnici NSRS na svojoj sjednici, no to neće moći provesti u praksi, stava su pojedini politički predstavnici.

"Ja smatram da oni nemaju niti pravnu niti bilo kakvu drugu utemeljenost, osim što imaju neku političku težinu, da evo jedan dio Bosne i Hercegovine izražava svoje nezadovoljstvo", ocijenio je Šemsudin Mehmedović, SDA.

A među njima je i DF-ov zastupnik Dženan Đonlagić, koji kaže da su SDS i PDP nasjeli na poteze Milorada Dodika.

"Dirigovanje ovih zaključaka i politiku koju vodi SNSD i Milorad Dodik je nešto što je dirigovano iz Beograda", istakao je Đonlagić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje kako je Milorad Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda BiH.

"Oni su smislili da bi nakon poljoprivrednog zemljišta išli na šume, da RS ostane bez bilo kakvog prirodnog bogatstva, pa na škole, vrtiće, da bi poslije išli na crkvu i ko zna šta im je sve u planu", kazao je Vučić.

Jesu li pak posljednja zbivanja u redu ili ne, predstavnici HDZ-a BiH danas nisu željeli komentirati. Ali je svoj osvrt dao njihov stranački šef.

"Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina jednostavno mora imati devet predstavnika tri konstituivna naroda u BiH, a da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam treba konsenzus", poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Inače, stvarno stanje stvari i kako će se ponašati i glasovati politički predstavnici Republike Srpske u instucijama Bosne i Hercegovine, hoće li i o čemu biti konseznusa biće možda jasnije 26. veljače, kada se očekuje nova sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.