Vučić: Region kao da neko namjerno gura u sukob

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom najava formiranja vojske Kosova, zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina da ruskog predsjednika Vladimira Putina i rukovodstvo Ruske Federacije upozori "da Srbiju i region kao da neko namjerno gura u sukob".

"Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda", rekao je Vučić. 

Vučić je Čepurinu prenio i veliku zabrinutost Beograda zbog najava formiranja vojske Kosova, i to, kako je ukazao, suprotno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN - jedinom pravnom okviru koji je u skladu sa međunarodnim javnim pravom i postignutim dogovorima.

Iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima saopšteno je da je Čepurin rekao da je pitanje Kosova dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rješenje, koje je korisno za sve.

U saopštenju je navedeno da je Čepurin naglasio da zvanična Moskva pažljivo prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Vučić i Čepurin konstatovali su da dobro teku pripreme za predstojeću posjetu Putina Srbiji, ranije najavljenu za januar naredne godine.