Vučić s Mišelom: Obećao sam mir i stabilnost, u EU mogu da računaju na Srbiju

.
Predsjednik Srbije je rekao da je sa Mišelom razgovarao o EU putu Srbije i da je istakao kako je opredijeljenje Srbije na evropskom putu

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Šarlom Mišelom (Charles Michel), predsjednikom Evropskog vijeća. Nakon sastanka, Vučić i Mišel su se obratili novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji.

Prije sastanka oni su obišli Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Vučić je istakao da je posjeta Mišela od velikog značaja za budućnost Srbije.

- Zahvalan sam jer je uvijek bio spreman da čuje srpske argumente i što je uvijek imao, ne samo dovoljno vremena i pažnje, već da brže idemo ka EU i svojim ličnim autoritetom činio sve da mi provodimo reforme brže i da neke zemlje razumiju da zapadni Balkan budu dio evropskog kontinenta - rekao je Vučić.

Glad u svijetu

Vučić je rekao da je sa Mišelom razgovarao o EU putu Srbije i da je istakao kako je opredijeljenje Srbije na evropskom putu. Predsjednik Srbije je istakao kako 67 posto ukupnih investicija u Srbiju stiže iz Evropske unije.

Dodao je da su razgovarali i o situaciji u regionu.

- Obećao sam mir i stabilnost i da mogu da računaju na Srbiju - rekao je Vučić. Izjavio je da je bilo riječi i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je Srbija opredijeljena za dijalog.

Vučić je komentarisao i ideju Šarla Mišela i Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o geopolitičkoj uniji, ističući da je za njega veoma važna i da može da doprinese punopravnom članstvu svih zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, navodeći da vjeruje da pod okriljem takve inicijative zemlje zapadnog Balkana mogu dosta da postignu.

- Kada sam rekao da će biti u svijetu, neki su rekli da sam rekao da će biti gladi u Srbiji. I predsjednik Mišel je rekao da će biti gladi u svijetu. Bit će problema i kod nas, naročito sa energentima - rekao je Vučić.

Mišel uputio dvije poruke

Predsjednik Srbije je rekao kako je Mišel izrazio želju i očekivanje da se Srbija opredijeli po pitanju sankcija Rusiji zbog napadana Ukrajinu.

Nakon Vučića, medijima se obratio Šarl Mišel. Predsjednik Evropskog vijeća je najavio da će u junu organizovati sastanak 27 lidera EU sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana. Istakao je kako njegova posjeta Srbiji daje pozitivan signal toj zemlji iz Evropske unije.

Govoreći o Evropskog geopolitičkoj zajednici, Mišel je rekao da ima dvije poruke.

- Mislim da bi to trebalo da bude zajednički prioritet i da razgovaramo sa 27 zemalja i liderima zapadnog Balkana kako možemo da napredujemo. Važno je da postoji politički format odmah. Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan, to bi bio prioritet, da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo - rekao je Mišel.

Predsjednik Evropskog vijeća sutra i prekosutra boravit će u Bosni i Hercegovini.