Vučić se izvinio patrijarhu Irineju zbog kritika na njegov račun

Patrijarh srpski Irinej uručio je večeras Orden Svetog Save I stepena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Zahvaljujući na visokom odlikovanju, Vučić je poručio da "ni sam" nije u stanju da opiše šta osjeća.

"Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ni očekivao", rekao je Vučić i istakao da je želio da šuti "svjestan veličine čina i neočekivane časti i sopstvene privremenosti".

 

"Želim da Srbija bude vječna", rekao je Vučić, koji je dodao da ništa večeras ne bi rekao da patrijarh nije dobio poruke o njemu od onih koji su učestvovali u djeljenju i razgraničenju duha na srpski i srbijanski.

"Kritike na vaš račun moja su krivica i ja vam se izvinjavam", rekao je Vučić i dodao da sabornost okupljanja oko zajedničkog cilja još dugo neće biti odlika ni srpstva ni srbijanstva, prenosi N1.

"Da ste orden dali onima koji su organizovali martovski pogrom, koji su proglasili nezavisnost Kosova ili šutili na otcjepljenje, ili nijemo gledali kako nam iz zajedničke države odlaze svetinje, Ostrog, Cetinje, bolje biste prošli", ukazao je Vučić.

"Ne treba nam Sveti Sava da nas miri", smatra on. "Koristimo ga posvađani i podijeljeni i sve da povučete svoju odluku, teško da bi pomoglo. Ja sam vama beskrajno zahvalan i orden me obavezuju da radim još više i da se još snažnije borim za našu Srbiju, njeno jedinstvo, Srbiju na Kosovu i Metohiji i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, u Crnoj Gori i svuda gdje živi", poručio je Vučić.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je povodom jubileja 800 godina autokefalnosti srpske crkve Sinod SPC Ordenom svetog Save I stepena odlikovao patrijarha srpskog Irineja, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dok je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, pošto je ranije odlikovan Ordenom Svetog Save I stepena, sada uručen Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Primajući priznanje, patrijarh Irinej je poručio da je taj orden odlikovanje Crkvi, "sveštenstvu i monaštvu, ali i narodu koji je bio uz Crkvu i pomogao joj da izvrši svoju uzvišenu misiju".

Izvor: