Vučić: Srbija će izgubiti sve za 20 godina ako ne bude riješila pitanje Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da će Srbija za 20 godina, ako ne bude rješavala pitanje Kosova, izgubiti sve.

– Nećete razgraničenje s Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas – rekao je Vučić, komentirajući otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija, koji je naveo da bi podjela teritorija dovela do iseljavanja Srba s Kosova i stradanja kulturne baštine. 

Vučić je dodao da svjetske sile i strane službe imaju istu takvu argumentaciju zato što neće postavljati etničke granice, prenose beogradski mediji. 

- Valjda je bolje nešto nego ništa - rekao je Vučić i naveo da Crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj ''lažna kosovska država” isplati 650.000 eura.

– I mnogi drugi, posebno politički protivnici, zapravo neće dati nikakvo rješenje za Kosovo. Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga – kazao je Vučić. 
 

On je ponovio da će izaći u javnost s prijedlogom za Kosovo, ako oko nečega s nekim bude bilo moguće postići dogovor, pošto s Albancima to nije bilo moguće.

Episkop raško-prizrenski Teodosije smatra da bi podjela koja se spominje u vezi s rješenjem Kosova, kao i svaka druga razmjena teritorija u historiji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga Kosova i stradanja stoljećima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda.

Vladika je u otvorenom pismu istakao da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podjeli Kosova neodgovorne i da izazivaju strah kod srpskog stanovništva, što bi, prema njegovom mišljenju, dovelo do novog egzodusa Srba.