Vučić u Ankari: Merhaba askeri

Turski lider kolegi iz Srbije pripremio svečani doček pred Predsjedničkom palatom u prijestolnici.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan priredio je danas popodne svečani doček predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsjedničke palate u Ankari.

Turska konjica sa srbijanskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je lider Srbije došao ispred palate.

Erdogan je gosta iz Srbije dočekao uz počasni bataljon grade, intoniranje himne dvije države i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su zajednički obavili smotru.

Vučić ih je pozdravio na turskom sa „Merhaba askeri“, javlja Tanjug.

Erdogan je jučer, na samom početku dvodnevne posjete šefa države Srbije Turskoj, ukazao Vučiću čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu.

Naime, lider Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici Vlade.

 

Bilateralni susreti

Nakon današnjeg zvaničnog dočeka slijede bilateralni razgovori, a dočeku su prisustvovali ministri obje Vlade.

Vučić i Erdogan prvo će imati sastanak u četiri oka, a u isto vrijeme ministri Turske i Srbije imat će bilateralne susrete. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dvije države i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predviđeno je i da se predsjednici obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posjete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Predsjednik Srbije se ranije danas sastao sa predsjednikom Parlamenta Turske Ismailom Kahramanom, a položio je i vijenac ispred mauzoleja Mustafi Kemalu Ataturku.