Vulin odgovorio nakon reakcija iz BiH: Slušam šta se govori u Sarajevu, ali...

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je danas u Skupštini Srbije da če "Srbija brinuti o Srbima gdje god oni žive, i o Republici Srpskoj kao integralnom dijelu Bosne i Hercegovine" i pitao "zašto je to napad na integritet bilo koje zemlje ili naroda".

On je dodao da se "nikad neće ponoviti ni Oluja, ni Jasenovac, ni Martovski pogrom" i da je "politika nebrige o srpskom narodu zauvijek prošla".

"Neka u BIH budu mirni: čuvajući Dejtonski sporazum Srbija čuva i njihov život i njihovu djecu" rekao je Vulin i podsjetio da je Srbija, odnosno Savezna Republika Jugoslavija, potpisnica Dejtonskog sporazuma, dodavši da je Srbija "garant njegovog sprovođenja".

Bošnjačkim predstavnicima u Vladi BiH Vulin je poručio "da ne prijete ničim jer ni njima niko ne prijeti, već da odgovore ko je pokušao u Srebrenici da ubije Aleksanda Vučića".

Poslanik Skupštine Srbije iz Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić, rekao je da razumije potrebu da se Vojska uredi i ojača, ali da "u odnosu na BiH treba biti oprezan u izjavama jer potpisnik Dejtona ne znači garant, nego stranu koja je na neki način učestvovala u svemu što se dešavalo do tog sporazuma".

On je dodao da treba biti posebno osjetljiv na formulacije jer one mogu ne biti shvaćene kako treba, i da je "veoma rizično svako obuhvatanje vojnom strategijom nekog pitanja koje se odnosi na unutrašnje pitanje neke zemlje".

Ocijenio je da će tekst Strategije "u Briselu biti prezentovan kao prijetnja prema BiH".

"Nisam siguran da je pametno da je profesionalno i politički odgovorno istaći velike riječi da se ničega ne bojimo, a ukoliko Srbiju guramo u neku vrstu obruča - političkog, ekonomskog i vojnog, to ne može biti državnička politika", rekao je Zukorlić.

Ministar Vulin je odgovorio da "sluša šta se govori u Sarajevu, ali nikako da čuje čime to Srbija prijeti".

Dodao je da bi bio sretan da iz Federacije dođu političari "i u Srbiji kažu da će napraviti školu, vrtić, most ili put".

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na izmjene i dopune Zakona o Vojsci.