Weber: Berlin želi 'restartati' pregovore Srbije i Kosova

Njemački analitičar kaže da je cilj sastanka u Berlinu preuzeti kontrolu od tima Federice Mogherini i vratiti dijalog u prvobitni okvir.

Glavni cilj predstojećeg sastanka u Berlinu 29. travnja, koji su organizirali lideri Njemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim visokim dužnosnicima i na kojem će se razmatrati pitanje blokade dijaloga između Srbije i Kosova, jest da "restarta" pregovore i riješi spor koji je nastao zbog "vrlo politički neodgovornog načina" na koji su šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini i njezin tim "odvukli" dijalog u spor o razmjeni teritorija i taksi, smatra viši suradnik Vijeća za demokratizaciju politike Bodo Weber.

On se slaže da će fokus sastanka, kojem će prisustvovati i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, biti ponovno oživljavanje dijaloga, a za portal European Western Balkans ukazuje da je zapravo najproblematičnija ideja izmjene granica, prenosi Aljazeera.

Ideja sastanka u Berlinu je, smatra Weber, da se odbace sve ideje etničko-teritorijalnog "rješenja", zatim da se Berlin i Pariz pokušaju složiti oko zajedničke politike i da ključne države članice na taj način preuzmu kontrolu od tima Mogherini, koji je, kaže, na način bez presedana preuzeo proces.

Izbaciti ideju izmjene granica

Rekao je da se polako radi na "restartu" pregovaračkog procesa, kako bi se čitav politički dijalog vratio u svoj prvobitni okvir iz razdoblja od 2013. do 2015. godine.

Weber ističe da bi se ideja izmjene granica, koju smatra "definitivno mrtvom", u potpunosti trebala izbaciti iz dijaloga Srbije i Kosova, zbog stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana, EU-a i Europe u cjelini.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio je u petak da glavni cilj sastanka u Berlinu treba biti rešenje blokade dijaloga između Srbije i Kosova.

Hahn je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljeni interes za regiju te istaknuo da održivo rješenje mora doći iz Beograda i Prištine, koji ga moraju provesti.