WhatsApp bi mogao da bude zabranjen u Velikoj Britaniji

H
Više od četiri godine taj zakon je u izradi, i na njemu radi osam državnih sekretara i pet premijera

U Velikoj Britaniji moglo bi da dođe do ukidanja WhatsApp aplikacije za razmjenu poruka, zbog rizika od sukoba između britanske vlade i rukovodstva kompanije, upozorili su britanski ministri.

Online komuniciranje

Uzrok spora je zakon o sigurnosti na mreži, ogroman akt kojim će se regulisati skoro svi aspekti online komuniciranja u Velikoj Britaniji, prenosi The Guardian.

Više od četiri godine taj zakon je u izradi, i na njemu radi osam državnih sekretara i pet premijera, zakonski tekst ima više od 250 stranica, a samo sadržaj ovog dokumenta predstavljen je na 10 stranica.

Maksimalni napori

Prijedlog zakona daje regulatornom tijelu Ofkom moć da nametne društvenim mrežama korištenje tehnologije za borbu protiv terorizma ili sadržaja u kojima se prikazuje seksualno zlostavljanje djece, uz novčane kazne do 10 posto globalnog prometa u slučaju pružanja usluga koje nisu usklađene sa zakonom.

Kompanije koje su vlasnici onlajn platformi moraju da ulože "maksimalne napore" s ciljem da razviju ili nabave tehnologiju koja bi im omogućila da se pridržavaju zakonskih normi, navodi se u izvještaju londonskog dnevnika. 

Izvor: