WHO: Postepeno ukidati ograničenja putovanja, odrediti prioritete

avion
Zemlje treba postepeno da ukidaju mJere ograničenja međunarodnih putovanja prema procJeni rizika i moraju dati prioritet osnovnim putovanjima za hitne potrebe, objavila je SvJetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

WHO je preporučio da priritet bude dat važnim putovanjima zbog hitnih slučajeva, humanitarnih akcija, putovanja važnog osoblja i povratka u zemlju.

Izbijanje novih slučajeva infekcije koronavirusom u mnogim dijelovima svijeta prisilio je brojne zemlje da ponovno uvedu neke putne restrikcije.

WHO je sada pozvao svaku pojedinu zemlju da za sebe napravi analizu troškova i koristi i odluči o svojim prioritetima, prije nego obnovi međunarodna putovanja.

U najnovijem uputstvu za putovanja WHO navodi da zemlje moraju uzeti u obzir lokalne epidemiološke i obrasce širenja zaraze, nacionalno zdravlje i mjere koje su već na snazi.

O tome treba li zemlja da uvede karantin za sve putnike koji od nekuda dolaze to mora da odluči nakon procjene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti zaraze, navodi WHO.

Nema "nepostojanja rizika" kada se radi o potencijalnom uvozu ili izvozu slučajeva putem međunarodnih putovanja.

Ranije ove nedjelje WHO je objavio kako zabrane međunarodnih putovanja ne mogu da ostanu na snazi beskonačno dugo te da će zemlje morati da učine više na obuzdavanju širenja novog koronavirusa unutar svojih granica.

WHO je u junu najavila da će donijeti novi vodič za putovanja uoči ljetnjih praznika na sjevernoj hemisferi.