Wigemark pojasnio šta sve BiH mora uraditi na svom evropskom putu

Nakon što je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johannes Hahn predstavio Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu, u Sarajevu se javnosti obratio šef Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark.

Wigemark detaljno obrazlaže reformske prioritete Bosne i Hercegovine kako bi se približila članstvu EU:

"BiH treba unaprijediti funkcioniranje pravosuđa, građani ove zemlje zaslužuju nezavisno pravosuđe koje može učinkovito da radi posao. Potrebni su pravi rezultati, ne samo podignute optužnice nego i presude. Počinioce treba izvesti pred lice pravde bez obzira ko su."

"Vladavina prava podrazumijeva i borbu protiv korupcije na jedan sistematičan način. Građani koji predoče korupciju trebaju biti zaštićeni, kao i zviždači", dodaje.

Istakao je potrebu unaprijeđenja propisa u oblasti javnih nabavki sa propisima Evropske unije kao i potrebu depolitizacije javnih preduzeća:

"Javna uprava mora biti profesionalnija i depolitizirana. Predstavnici političkih partija ne smiju biti dijelom javne uprave. S tim u skladu potrebno je depolitizirati javna preduzeća."

Regularnost izbornog procesa jedna je od najvažnijih promjena u BiH za Evropsku uniju, rekao je Wigemark.

"Prioritet broj jedan koji Mišljenje naglašava je provođenje izbora uz poštivanje identičnih standarda, Potrebno je održati izbore u Mostaru. Potrebno je regulirati finansiranje stranaka. Osigurati prava svih građana što znači da svaki građanin bez obzira na nacionalnost uživa aktivno i pasivno biračko pravo."

Potrctao je važnost bezbjednosti medija kazavši da je to pitanje "o kojem apsolutno nema pregovora" kao i ravnopravnost žena u procesu odlučivanja:

"Potrebno je snažnije provmovirati jednakopravnost žena, koje su često izostavljene. Integracija nema bez istinskog učešća žena."

Navodi kako se u Mišljenju obrađuje sposobnost zemlje da preuzme obaveze koje bi dovele do članstva.

"Mišljenje Komisije o aplikaciji za članstvo po prvi put daje sveobuhvatan put koraka koje je potrebno poduzeti na ovom putu. Potvrđuje se i da zemlja može postati članica i koji su to koraci ka pristupnom pregovoru"

Istakao je da se mehanizam koordinacije na svim nivoima mora unaprijediti te da svi treba jednako da budu učesnici u procesu EU integracija.