Youtuber namjerno srušio avion zbog pregleda: Sada mora u zatvor

C

Američki youtuber Trevor Džejkob (Jacob, 30) osuđen je na šest mjeseci zatvora jer je namjerno srušio svoj avion. 

 

 

Džejkob je svoj avion srušio 2021. godine kako bi sakupio veći broj pregleda na društvenim mrežama. Kasnije je dao lažne izjave američkim istražiteljima, zbog čega je sada osuđen na zatvorsku kaznu.

On je objavio snimak pada aviona u decembru 2021. godine, tvrdeći da je riječ o nesreći. On je iskočio iz aviona, sa selfi-štapom u ruci, i spustio se padobranom na zemlju.
 

Tri miliona pregleda

- Snimak je imao tri miliona pregleda, a video je sadržao i reklamu kompanije koja proizvodi novčanike - rekli su tužioci.

 

Federalni tužioci u američkoj državi Kaliforniji rekli su u ponedeljak da je Džejkob najvjerovatnije počinio to krivično djelo da bi dobio što veći broj pregleda na društvenim mrežama i da bi stekao finansijsku korist, prenio je BBC.

- Ovakva vrsta neopreznog ponašanja se ne može tolerisati - dodali su tužioci prilikom završne riječi u procesu.

Džejkob, inače bivši olimpijac u snoubordu, rekao je kako je ovo iskustvo bilo vrlo ponižavajuće, te da je Sud donio ispravnu odluku.

Potpisao je sporazum o priznanju krivice, a u tom sporazumu on je naveo da je snimio video kao dio ugovora o sponzorstvu proizvoda.

Džejkob se izjasnio krivim ranije ove godine za krivično djelo "uništavanja i prikrivanja sa namjerom da ometa federalnu istragu".

Ometao i istragu

Inače, Džejkob je u novembru 2021. poletio u svom lakom avionu, oldtajmeru iz '40-ih, Taylorcraft BL-65a sa aerodroma Santa Barbara Kalifornija (SBA).

- On nije namjeravao da stigne na odredište, već je umesto toga planirao da iskoči iz svoje letjelice tokom leta i snimi kako pada padobranom na zemlju i u isto vrijeme, svoj avion kako se nekontrolisano spušta, ruši i uništava - saopćilo je okružno tužilaštvo Centralne Kalifornije.

Na kraju se avion srušio u Nacionalni park Los Padres 35 minuta nakon polijetanja. Džejkob je otišao do mjesta pada aviona i pronašao kamere koje su sve snimile, a onda mjesec dana kasnije objavio video na svom Youtube kanalu.

Neki gledaoci su od početka bili skeptični prema nesreći, pogotovo oni koji imaju veze sa letenjem i avijacijom, napominjući da je Džejkob već nosio padobran, da nije objasnio kakve probleme ima, niti je pokušao da bezbjedno spusti avion.
 

On je kasnije nesreću prijavio Nacionalnom odboru za bezbjednost saobraćaja, ali je tvrdio da ne zna gdje je olupina. Štaviše, kako bi spriječio istragu on je sklonio ostatke aviona sa mjesta nesreće, a potom ih uništio, prenio je New York Times.