Za dvije godine izvoz na Kosovo iz BiH pao sa 163 na 10 miliona KM

Kompanija Milkos na tržiste Kosova izvozila je preko milion eura vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tržište se širilo unatoč viznom režimu i problemima koje su imali poduzenici s obje strane granice. Nakon uvođenja taksi, kosovsko tržište gotovo je prestalo postojati za ovu sarajevsku kompaniju

U brojkama to ovako izgleda - u odnosu na 2017. godinu kada je BiH na Kosovo izvezla robe u vrijednosti od oko 163 miliona i 564 hiljade maraka, odnosno uvezla oko 15 miliona i 834 hiljade, zaključno sa augustom 2019. godine, BiH je izvezla nešto manje od 10 milona maraka, a uvezla oko 8 miliona.

Pa ipak, gostujući u programu albanske Klan televizije, Milorad Dodik kaže da mu zapravo nije jasno zbog čega toliki problemi između Kosova i BiH. Nada da će nova prištinska vlast donijeti promjene

U Ministarstvu vanjske trgovine odgovaraju da Milorad Dodik itekako zna gdje je problem, da je pitanje taksi prije svega političko pitanje i da ga samo političari mogu riješiti.

Što će uraditi buduća kosovska vlast, novinar i publicista Idro Seferi ne dvoji da će se ući ponovo u pregovore, ali i da se konkretni potezi očekuju i s bh. strane.

Vlada Kosova uvela je 21. novembra 2018. nove carine od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako se navodi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je donesena je samo dan nakon što je odbijen zahtjev Kosova za članstvo u Interpolu, što je uz ostale podržala BiH po uzoru na Srbiju. Ove godine Kosovo je odustalo od aplikacije. 

 

N1