Za dženazu u Potočarima ove godine spremno 27 žrtava genocida

Za "Marš mira Nezuk - Potočari" dosad prijavljeno gotovo 2.000 ljudi, prijave za grupe traju do 1. jula

Na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru u Potočarima ove godine bit će ukopano 27 žrtava genocida u Srebrenici, rečeno je danas nakaon četvrtog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, 24. godišnjice genocida na Bošnjacima sigurne zone UN-a.  

U Komemorativnom centru u Tuzli nalazi se još identificiranih nekompletnih ostataka, ali prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, porodice se još nisu odlučile za ukop.

- Porodice nisu dale saglasnost da se obavi ukop pojedinih kostiju. Nadaju se da će naći i ostalo, pa da onda ukopaju kompletno tijelo - kazao je Fejzić.

Također je kazao da su danas sumirane aktvnosti 12 pododbora zaduženih za planiranje protokola i programa 11. jula. Također je napomenuo da "Marš mira Nezuk – Potočari" kreće iz Nezuka 8. jula.

- Očekujemo da će biti oko 5.000 učesnika. Do sada se grupno prijavilo gotovo 2.000 ljudi, a svi pojedinci koji se žele pridružiti mogu na dan polaska dobiti akreditaciju učesnika. Prijave za grupe traju do prvog jula - kazao je Fejzić.

Podršku organizaciji obilježavanja 24. godišnjice dala je i Vlada FBiH, ukazujući na potrebu da se taj dan prestane obilježavati samo kao dan dženaze, nego da ostane kao historijski događaj koji se nikada ne smije zaboraviti.

Premijer FBiH Fadil Novalić podsjetio je da je Međunarodni sud u Hagu presudio da se u Srebrenici dogodio genocid ističući kako će Vlada FBiH taj dan obilježavati zauvijek, prenosi Dnevni avaz.

- Ovaj dan ne smijemo posmatrati kao dženazu, iako on to još jeste. Doći će dan kada više nećemo imati posmrtnih ostataka koje ćemo sahranjivati. Dakle, ovo je obilježavanje genocida u Srebrenici i moramo ga transformirati u to. Vlada FBiH obećava da će trajno ostati u programu organizacije i svake vrste podrške organizaciji i obilježavanju ovog datuma - rekao je Novalić.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano 6.610 žrtava.