Za neprijavljene podstanare kazna i do 3.000 maraka

Sva fizička i pravna lica dužna plaćati porez na imovinu

Vlasnici nekretnina koji se odluče za iznajmljivanje sve češće rentaju stanove nacrno. Tek rijetki ovaj dodatni biznis prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, uprkos visokim kaznama.

Dužni plaćati

Prema riječima Adise Muhić iz Porezne uprave FBiH, prema odredbama kantonalnih zakona o porezu na imovinu, sva fizička i pravna lica, vlasnici poslovnih prostora, stambenih zgrada i stanova koja izdaju, dužna su plaćati porez na imovinu.

- Za nepodnošenje poreznih prijava propisane su novčane kazne. Fizičko lice koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj  upravi FBiH bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 300 do 3.000 KM - govori Muhić.

Ističe da se visina poreza na imovinu koja se izdaje utvrđuje propisom koji donose općine, a da se porez na imovinu plaća u godišnjem paušalnom iznosu.

- Naprimjer, u Kantonu Sarajevo visina poreza na imovinu za stan koji se izdaje u zakup ne može biti manja od četiri marke po kvadratu - pojašnjava Muhić.

Image

Uprkos činjenici da su obavezni, većina građana ne prijavljuje ovaj biznis, zbog čega su meta stalnih kontrola Porezne uprave.

- Provodimo stalne kontrole i radnje pomoću kojih dolazimo do saznanja o kućama ili stanovima koje porezni obveznici građani izdaju u zakup – kaže Muhić.

Broj oglasa

I dok je u BiH mnoštvo onih kojima je potreban krov nad glavom, jer nisu u prilici kupiti svoju nekretninu, iznajmljivači će još dugo zarađivati vrtoglave cifre, jer je oglasa na internetu mnogo, piše Avaz.

Cijene iznajmljivanja

Rijetki izdaju stan legalno i putem agencije. Naprimjer, opremljen stan u centru Sarajeva iznajmljuje se za 600 maraka, u Tuzli za 500, Mostaru 400, Zenici za 300 KM. Tako vlasnik stana u Sarajevu za jednu godinu zaradi čak 7.200 ili u Zenici 3.600 KM. 

Iz Porezne uprave FBiH nisu mogli konkretizirati u kojem je bh. gradu najprisutnije izdavanje stanova nacrno.