Eksperti o Dodikovim najavama: Za podrivanje rada OSA-e predviđa se višegodišnji zatvor

Tek što je stupio na dužnost člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je da će sprovesti svoja ranije izrečena obećanja, odnosno opasne namjere o razvlaštenju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Uz to, poručio je da više neće dopustiti da ga SIPA štiti.

Paralelno s tim, na isti dan ustoličenja Dodika u Predsjedništvo, formiran je Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, a Dodik je naglasio da entitet RS ima pravo da štiti svoj ustavni poredak.

Na Dodikovu tvrdnju da RS ima pravo na obavještajno praćenje svih koji su protiv ustavnog poretka tog entiteta i da će to raditi, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović u izjavi za Klix.ba odgovara da je OSA jedina civilna obavještajna sigurnosna agencija koja može djelovati u BiH.

On je podsjetio da je članom 2. Zakona o OSA-i propisano da je uspostava ili formiranje nekog drugog tijela u skladu s Krivičnim zakonom podrivanje Ustava, integriteta i odbrambene moći, za šta su predviđene višegodišnje kazne zatvora.
 

Uloga Predsjedništva i Parlamenta



"Za nadzor i rukovođenje OSA-om zadužen je predsjedavajući Vijeća ministara uz određenu ulogu Predsjedništva i Parlamenta", potcrtao je Hadžović.

Govoreći o djelovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, Hadžović je rekao da je osnivanje savjeta ili sličnih savjetodavnih tijela dozvoljeno, ali bez ikakvih operativnih nadležnosti.

Na Dodikove tvrdnje da neće dopustiti da ga štiti SIPA, već da će to uraditi MUP RS, Hadžović je podsjetio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nadležna za pratnju ličnosti. 

''Ova oblasti nije toliko uređena, cijenim da bi MUP trebao stalno informisati direkciju o svom ulasku i aktivnostima u ovom slučaju", rekao je Hadžović.

Dodik je u obrazloženju svoje namjere rekao da imamo neprijateljsku obavještajnu službu koja posljednjih godina nije donijela ni platformu za svoj rad. 

"Predsjedništvo BiH usvaja platformu za rad OSA-e, oni ni to nisu uradili, zato je bilo moguće da OSA prati rukovodstvo Srbije i Republike Srpske. Vidjeli smo da je ta služba u službi AID-a i da je radila protiv RS", rekao je tom prilikom Dodik.

Ekspert za ustavno pravo i dugogodišnji sudija Nurko Pobrić rekao je za naš portal da ove posljednje rečenice predstavljaju kontinuitet Dodikove politike u proteklim godinama.
 

Dodika podržava Srbija



''On ne može sam ništa promijeniti. Zna se kako se pristupa ustavnim promjenama u Parlamentarnoj skupštini po jasno utvrđenim procedurama. Kada je riječ o promjenama zakona o OSA-i i to se mijenja u Parlamentarnoj skupštini. Naravno, u politici postoji i ona realna strana ili real politika koja primarno sa stanovišta moći mijenja poltičke prilike koje ne moraju biti u skladu s ustavom ili zakonima. Sigurno je da Milorad Dodik, odnosno politika koju on zagovara, ima kontinuiranu podršku Srbije, što je vrlo bitno istaći, a možda i nekih drugih zemalja", istaknuo je Pobrić.

S druge strane, navodi Pobrić, nedostaje efikasan pravni mehanizam BiH kojim bi se onemogućilo takvo djelovanje.

''Nažalost, visoki predstavnik u proteklim godinama nije djelovao, više je bio neki promatrač. S vremena na vrijeme je davao izjave, ali one, barem kada je riječ o Dodiku, nisu imale nikakvog utjecaja", zaključio je naš sagovornik.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države u septembru uvele su sankcije odnosno stavile su na crnu listu zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića upravo zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.