Za proizvodnju novih duhanskih proizvoda potrebne izmjene Zakona o duhanu BiH

Home

Za proizvodnju novih duhanskih proizvoda potrebne izmjene Zakona o duhanu BiH


Federalni agromediteranski zavod Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem su istaknuti zaključci Naučno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Duhan Bosni i Hercegovini - jučer, danas i sutra" koji se 2. i 3. oktobra održavao u Mostaru.

U jednom od zaključaka se navodi kako opstanak duhana u Hercegovini ne bi trebao biti mit nego realnost utemeljena na tri stoljeća tradicije te kako je iskustvo u proizvodnji hercegovačkog tipa duhana neosporno, a područja uzgoja i sortiment su poznati. Također, u zaključcima se navodi kako postojeći Zakon o duhanu BiH u članku 2. jasno definira tipove duhana: Pod duhanom u smislu ovog Zakona podrazumijevaju se listovi kultivirane biljne vrste iz roda Nicotiana tabacum L. S tipovima: Vrginija, Berlej i Hercegovački ravnjak.

 "Držimo kako je potrebno donijeti na Vijeću ministara posebnu uredbu o Virginiji, uredbu o Berleju i uredbu o Hercegovačkom ravnjaku, čime bismo u cijelosti uredili odnose u ovoj proizvodnji u skladu s EU direktivama. Pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o duhanu BiH u cilju omogućavanja proizvodnje novih i inovativnih proizvoda od duhana", navodi se u saopćenju.

Također, jedan od zaključaka navodi kako je potrebno kroz jedan pravni subjekt (koji trenutno nedostaje) i sve dionike povezati u jedan proizvodni lanac te izaći na tržište u početku s nekoliko proizvoda rezanog duhana hercegovačkog tipa u skladu s donesenom uredbom o Hercegovačkom ravnjaku, a kasnije širiti asortiman u skladu sa signalima tržišta. U zaključcima se dalje navodi kako je hercegovački duhan jedan od rijetkih tipova duhana koji ima zaokružena pušačka svojstva i može se pušiti sam bez miješanja s drugim duhanom, te kako je veoma pogodan za rezanje duhana za ručno motane cigarete koje imaju značajan udio u potrošnji duhana u svijetu.

Također, istaknuto je kako je potrebno iskoristiti tradicionalan način uzgoja duhana u Hercegovini i njegova pušačka svojstva u marketinške svrhe radi povećanja proizvodnje..
 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 03/10/2017 - 16:53

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top