Za sedam dana u BiH bez posla ostalo više od 1.000 osoba!

posao
Poslodavci su imali velika očekivanja od „korona zakona“, ali se ona nisu ostvarila, kaže Rička

 

U samo sedam dana u BiH je bez posla ostalo više od hiljadu radnika, pokazali su podaci Porezne uprave Federacije BiH.

Broj zaposlenih 5. oktobra ove godine u odnosu na prethodno objavljeni podatak od 28. septembra manji je za 1.059, pokazuju podaci Porezne uprave FBiH.

Ciljano djelovati

Komentirajući ove podatke, ekonomista Željko Rička za “Avaz” kaže kako su poslodavci imali velika očekivanja od “korona zakona”, ali se ona nisu ostvarila.

- Zakon je trebao djelovati ciljano na kompanije koje posluju u najviše pogođenim sektorima. Međutim, tamo stoji da pomoć kroz doprinose mogu dobiti samo oni kojima su prihodi pali za 20 ili više posto. Očigledno je da radnointenzivne djelatnosti nisu dobile pomoć, a vrlo su osjetljive na doprinose. Svaki dan nerada njih previše košta i poslodavci se odlučuju na opciju privremenog otpuštanja, pa makar i na nekoliko sedmica, a da bi uštedjeli novac - pojasnio je Rička.

Dodao je da “korona zakon” nije pravilno procijenio šta je bio cilj mjera Vlade FBiH.

- Trebali su definirati je li cilj bio očuvati kompanije koje su ostvarivale dobre rezultate ili zaštititi radnike. Dakle, nije se u tom pravcu dovoljno pažljivo kreirala politika. Poslodavci sada odlučuju da otpuštaju radnike čim primijete da imaju manjak narudžbi. Ali isto tako brzo i vraćaju zaposlene čim se pojavi neka narudžba - istakao je Rička.

Novčana pomoć

Naveo je kako “korona zakon” nije proveden do kraja, novac nije potrošen i vraćen je u fondove iz kojih je uzet.

- Nije bilo definirano šta se tačno htjelo postići „korona zakonom“ i to je dovelo do ovog što danas imamo. Nije mogao biti kriterij pad prometa od 20 posto ili više. Ni nove mjere koje se najavljuju nemaju pretjerano smisla, jer se radi o vrlo ograničenom novčanom iznosu. Tih 100 miliona treba podijeliti na stotinu strana, tako da će pomoć biti praktično beznačajna - zaključio je Rička.

Kako pomoći privredi

- Ukoliko ovo stanje potraje, bh. ekonomija neće imati potencijal i nećemo imati odakle pomagati privredu. Objavljen je podataka da je BDP pao 10,8 posto, to je ogroman novac koji nije stigao do budžeta. Neće više ni država imati odakle kreirati fondove za pomoć privrednicima i radnicima. Nemaju izbora osim zaduživanja, a znamo da su pregovori s MMF-om odgođeni dok prođu lokalni izbori - navodi Rička.