Zaboravljeni prirodni fenomen: Pješčane piramide u Foči (FOTO+VIDEO)

.
Ono što je interesantno je da proces erozije traje do danas, tako da pjeskovite piramide ne nestaju, već rastu.

 

U selu Dančići, u mjestu Pirni Do kod Foče, ljudi imaju priliku da vide jedinstveni prirodni fenomen, odnosno specijalni rezervat - pjeskovite piramide koje se nalaze na devetom kilometru starog puta Foča - Miljevina - Sarajevo.

 

Piramide su izgrađene od pjeskovite gline djelovanjem erozije tako što je odnošen sitniji materijal dok su ostajali blokovi čvršćih stijena koji čine različite oblike nalik piramidama. Oblik ovih stijena podsjeća na oblik piramida, a zbog njihove poroznosti, oni se nazivaju pjeskovitim piramidama.

Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen godinama je stvaran. Zahvaljujući eroziji zemljišta i utjecaju agresivne sile mraza, letnjih zagrijavanja, kiše i jakih vjetrova nastale su figure zanimljivih oblika.

 

Ono što je interesantno je da proces erozije traje do danas, tako da pjeskovite piramide ne nestaju, već rastu.

 

Sličan prirodni fenomen javlja se u Đavoljoj varoši u Srbiji, Dolomitima u Italiji i Grand Canyonu u SAD, kao i drugdje u svijetu.

Pećinske piramide se pominju po prvi put u austrougarskom periodu. Prema nekim tvrdnjama, one su starije od 200 godina.

 

Tokom šezdesetih, na ovoj lokaciji snimani su zanimljivi kadrovi za filmove Kapetan Leši i Winneto.Ove pješčane piramide kao prirodna pojava su veoma interesantne turistima, s obzirom da su jedinstvene u regionu.

Video pogledajte OVDJE.