Veteranima Armije RBiH zabranjeno odavanje počasti žrtvama zločina

Policijska uprava Foča nije odobrila posjetu članova Udruženja “1. slavna - 111. viteška brigade Armije RBiH”, koji su danas u Foči trebali obići Aladža džamiju i odati počast žrtvama ratnih zločina počinjenih na području ove općine. Iz policije je saopćeno da zahtjev Udruženja, “nakon provedenih svih neophodnih provjera”, nije odobren.

Ovom odlukom Policijska uprava Foča ispunila je zahtjeve lokalne Boračke organizacije RS i Udruženja ratnih vojnih invalida, koji su tražili da se okupljanje veterana ARBiH zabrani, prenosi avaz.ba.

- Mišljenja smo da takav skup, u kojem je najavljeno učešće 60 veterana, nije primjeren za održavanje u Foči, pogotovo što je zakazan za 9. novembar, dan poslije slave BORS-a i svih boraca, ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih – naveli su iz Udruženja RVI Foča.

 Iz Udruženja “1. slavna - 111. viteška brigade Armije RBiH” saopćili su da je polovina njihovih članova porijeklom iz istočne Bosne, ali im je zabranjeno doći u svoj grad iako tokom posjete ne bi nosili nikakva obilježja.

- Zabranjeno im je posjećivati mjesta u kojima prevladava nebošnjačko stanovništvo, zabranjeno im je odati počast svojim sugrađanima te im je zabranjeno obići džamiju u tim mjestima. Članovi Udruženja željeli su obići džamiju i baciti cvijeće s mosta. Zadržali bi se 30 minuta, ali to im je zabranjeno. Veliko hvala na dobrodošlici, ljubaznosti i zagovaranju mira – poručili su iz ovog udruženja.