Zabranjeno približavanje i dodirivanje Kabe

Kaba
Saudijska Arabija je objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprječavanja širenja korona virusa tokom sezone hadža 2020. godine, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i dodirivanje Kabe.

 

U izjavi Saudijskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ‘Weqaya’ navedeno je da se uvodi zabrana dodirivanja Kabe za vrijeme obavljanja obreda hadža ove godine i mjera fizičkog distanciranja, odnosno održavanja razmaka najmanje metar i po između svake osobe tokom obavljanja obreda, što uključuje i zajedničku molitvu i mjesto obilaska oko Kabe.

Saudijska Arabija je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje korona virusa, nakon što je muslimanima izvan kraljevine zabranila obavljanje hodočašća ove godine, i to po prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije korona virusa organizira samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uvjeti za obavljanje hadža

Uvjeti koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na korona virus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne pati od hroničnih bolesti.

“Hodočašće za saudijske državljane bit će ograničeno na zdravstvene radnike i pripadnike snaga sigurnosti koji nisu zaraženi korona virusom, cijeneći njihovu ulogu u brizi za sve skupine društva u svim fazama suočavanja s pandemijom”, dodalo je Ministarstvo.

Saudijska Arabija je u martu obustavila obavljanje umre zbog korona virusa, dok je od muslimana tražila da sačekaju sa potpisivanjem ugovora koji se tiču odlaska na hadž.

Do ponedeljka naveče ukupan broj smrtnih slučajeva od zaraze korona virusom u Saudijskoj Arabiji je iznosio 1.968, dok je ukupan broj zaraženih dostigao 213.716 osoba.