Zahiragić je za proceduru ako se ne odnosi na njega: SDA nije imala dozvolu Općine Centar za današnji press ispred NP

haris zahiragić

Izgleda da pravila ne važe isto za umjetnike i političare

Kantonalni odbor SDA KS održao je danas press konferenciju ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu povodom održane treće BH povorke ponosa, ali i, kako su kazali, "sodomističkog performansa" ispred Narodnog pozorišta koje je uznemirilo građane, a koje MUP-u KS nije najavljeno kao javni skup.

Podsjetimo, sporni performans se održao u petak, 25. juna i trebao je trajati do ponoći, međutim, prekinut je u 22 sata kada je zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić pozvao policiju i insistirao na dostavljanju rješenja dozvole o održavanju performansa.

Iz MUP-a KS su se naknadno oglasili poručivši kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Međutim, izgleda da pravila ne važe isto za umjetnike i političare! 

Provjerili smo da li je SDA imala dozvolu Općine Centar za korištenje javne površine u svrhu održavanja konferencije za medije.

Iako je Zahiragić zahtijevao poštivanje proceduru u smislu prijave spornog performansa nadležnoj Općini Centar, istu nije ispoštovao i kontaktirao za dobijanje dozvole i organizovanje današnje konferencije za medije ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Ovu informaciju su nam potvrdili iz Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar.

- Do momenta održavanja današnje press konferencije ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu Stranka demokratske akcije (SDA) se nije obratila Općini Centar sa zahtjevom za korištenje javne površine - kazali su nam.

Podsjetimo, na današnjoj konferenciji koju je održala SDA poručeno je, između ostalog, da "javni prostor ne može biti prostor za sodomu i gomoru".