Zaimović: Ukoliko Schmidt opet interveniše onda treba staviti značku HDZ-a na rever

-
Zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH Mirsad Zaimović je komentarisao procese formiranja vlasti i kazao kako je SDA i dalje neizbježna u bilo kakvim kalkulacijama, te da se napravila atmosfera u kojoj je HDZ nezamjenjiv zahvaljujući visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

U razgovoru za FTV Zaimović je komentarisao slučaj nastavnika-pedofila i kazao kako je zakon o registru pedofilu usvojen u Predstavničkom domu još 2020. godine ali da je tek ove godine Dom naroda usvojio pomenuti nacrt. Dodao je da će uslijediti rasprava u oba doma, no očekuje da će nakon ovog slučaja zakon bit usvojen.

Zaimović se nakon toga osvrnuo na procese formiranja vlasti i rekao da još uvijek niko ne može tvrditi da su stvari gotove, te da su razgovori još uvijek otvoreni, a podsjetio je kako su neki članovi Osmorke pred izbore govorili kako će HDZ biti neizbježan.

"Zašto je neizbježan? Zato što su računali da će sigurno imati više od 12 delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda. I s tom pričom su ušli u razgovore sa HDZ-om. Nakon toga se ispostavilo da SDA sa partnerima ima 12+ delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda. I sad se otvara pitanje zašto SDA nije neizbježna i zašto se neko odlučio da se HDZ preferira u nekoj novoj postavci vlasti. Ukoliko je HDZ neizbježan, apsolutno je neizbježna i SDA u ovoj priči", kazao je Zaimović.

"U slučaju neke intervencije visokog predstavnika, koja bi značila pomoć onima koji su blokirali formirane vlasti u prethodnom sazivu, onda bi samo i on trebao staviti značku HDZ-a na rever i da znamo kome pripada u političkom smislu", dodao je Zaimović.

Osvrnuo se na sporazum Osmorke, HDZ-a i SNSD-a i poručio kako su prema njemu mnoge stvari vrlo nejasne i nedefinisane. Dodao je da se u sporazumu ne spominju NATO integracije, da nije jasno šta znače reforme izbornog zakona, RTV servisa, ali i projektima koje ugrožavaju državnu imovinu.

Zaimović se osvrnuo i na optužbe da će SDA blokirati procese u FBiH i kazao kako je SDA neizbježna u vlasti i da nema potreba da bilo šta blokira. Ponovio je kako je SDA dobila najveću podršku birača i da se mora računati na to.

"Ja ne vidim opciju da SDA bude opozicija, ali i ako budemo nije problem. Na državnom nivou jesmo. Mi ćemo se truditi da podržimo ono što smo obećavali u predizbornoj kampanji. Zaustavljat ćemo sve ono što razgrađuje BiH, imamo kapacitet za to. Svaki kolektiv treba povremeno da se obnavlja, da se prilagođava situaciji", poručio je Zaimović.

Dodao je kako se Čović i Dodik nisu promijenili i da su njihove namjere iste. Posjetio je kako je SDA i prije četiri godine pružala ruku onima kojima pruža i danas.

"To ne činimo zbog toga da bi bili, prije svega, vlast nego da bi patriotske snage i one snage koje vole BiH bile što jače u momentima kada neke destruktivne snage žele razgraditi BiH", kazao je Zaimović.

Foto: Screenshot FTV