Zajedno na projektu Centralnog arhiva MIZ Cazin: Pojedini dokumenti stariji više od sto godina

Home

Zajedno na projektu Centralnog arhiva MIZ Cazin: Pojedini dokumenti stariji više od sto godina


Cazinska Medresa ove godine proslavila je 150-ti jubilej. U skladu s tim pokrenut je projekat restauracije arhiva Medrese, te odlukom muftijstva formiran arhiv koji treba da pomogne u prikupljanju i čuvanju arhivske građe (dokumentacije) Islamske zajednice za područja ovog muftijstva.

Obzirom na turbulentna vremena kroz koja je prošla ova škola, od svog prvog osnivanja do danas, te obzirom na iskustvo zatvaranja i perioda ukidanja koji su ostavili velike tragove na kolektivno sjećanje, menadžment Medrese odlučio je da pokrene projekat arhiviranja historijske građe. Zbog toga je na Dan vakifa, 10. aprila, upriličena i svečana ceremonija preuzimanja historijske građe, koju je čuvao jedan od pokretača inicijative za rad Medrese tokom ratnog perioda, Nijaz ef. Hadžić.

[caption id="attachment_421590" align="alignnone" width="640"] Primopredaja arhivske građe od Nijaza ef. Hadžića[/caption]

Nakon donošenja Odluke, pristupilo se evidentiranju postojeće dokumentacije i započeo je proces preuzimanja arhivske građe Medžlisa islamske zajednice Cazin od Medžlisa Bihaćkog muftijstva. Radi se o veoma važnoj dokumentaciji jer pojedini dokumenti su stariji više od sto godina.

Proteklih dana je u potpunosti preuzeta dokumentacija Medžlisa islamske zajednice Cazin.

U sklopu ove arhive cazinskog medžlisa sačuvani su i dijelovi arhiva cazinske Medrese, među kojima su i razredne knjige. Najstarija razredna knjiga datira iz 1898. godine.

Preuzimanju arhivske građe ispred Medžlisa Cazin prisustvovali su predsjednik Medžlisa, gospodin Mirsad Topčagić, i glavni imam Said Mujakić, dok je prijem izvršio direktor Salih Dervić.

Obaveza Medrese je da građu arhivira po propisima i sačini digitalnu verziju ove građe i po učinjenom poslu, dostavi digitalnu verziju Medžlisu Cazin.

 

 

(Cazin.NET; Foto: medresa-cazin.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 09:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top