Zakazan sastanak Erdogana i Trumpa

Home

Zakazan sastanak Erdogana i Trumpa


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će se predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Donald Trump sastati u maju.

Cavusoglu se u Ankari sastao s kolegom Miguelom Vargasom iz Dominikanske Republilke.

Turski ministar je kazao kako žele jačati odnose između dvije zemlje i njihovih naroda te da su zbog toga u Santo Domingu 2013. godine otvorili ambasadu Republike Turske. Prema njegovim riječima uskoro će u Ankari biti otvorena ambasada Dominikanske Republike.

Dodao je kako su potpisali pojedine sporazume kako bi se olakšalo poduzetnicima u toj zemlji, ali i da su pojedini sporazumi u fazi pregovora.

Rekao je kako su spremni na implementaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji i da će oni biti implementirani nakon odluke Vijeća ministara Turske.

Cavusoglu je zahvalio zvaničnicima Dominikanske Republike na njihovom zalaganju u borbi protiv terorističke organizacije Fetullahci (FETO).

Upitan o telefonskom razgovoru Erdogana i Trumpa te planiranoj posjeti turskog predsjednika Washingtonu, Cavusoglu je kazao kako su dva lidera razgovarala o bilaterlanim odnosima te izrazili želju za sastankom u Washingtonu kako bi razvili bilateralne odnose.

Dodao je kako je o tome razgovarao sa američkim kolegom Rexom Tillersonom i da će odrediti datum prije NATO samita.

Cavusoglu je kazao kako je Erdogan Trumpu rekao svoj stav kada je riječ o dešavanjima u Siriji. Turski ministar je kazao kako su podsjetili na to da tokom borbe protiv terorističke organizacije ISIS ne treba zanemariti političko rješenje i da su ukazali na važnost djelovanja sa ispravnim grupama, prvenstveno u operaciji u Rakki.

Osvrnuo se i na referendum o setu ustavnih promjena u Turskoj održanom u nedjelju na kojem je turski narod izrazio podršku uvođenju predsjedničkog sistema u toj zemlji.

Dodao je kako su u Tursku pozvane strane organizacije među kojima i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) kako bi vidjele da je vođen demokratski i transparentni proces.

"Zadatak OSCE-a je da napravi tehničku analizu. Ne može raditi političke analize. Nema pravo na to", podsjetio je Cavusoglu.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 19/04/2017 - 15:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top