Zaključci nakon vanredne sjednice povodom ubistva policajaca

Povodom brutalnog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, danas je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Novi Grad.

Općinsko vijeće jednoglasno je donijelo sljedeće zaključke:

- Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo daje punu podršku MUP-u Kantona Sarajevo, ali se pozivaju druge policijske agencije koje su, prema važećem zakonodavstvu, nadležne za organizirani kriminal i borbu protiv terorizma da rade svoj dio posla i preuzmu vođenje ovog konkretnog slučaja, prije svega Državna agencija za istragu i zaštitu, Granična policija, te entitetske policije s obzirom na to da se radi o organiziranom, prekoentitetskom kriminalu i terorizmu.

- Tražimo izmjene u Zakonu o krivičnom postupku na nivou države i entiteta za koji su zaduženi parlamenti ova dva nivoa vlasti i Zakonu o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije, a posebno po pitanju dva stava, a to su izdavanje upozorenja i upotreba sile.

- Tražimo da se unutrašnja kontrola bavi konkretnijim stvarima, kao što su eventualna korupcija i slično, a da fokus ne bude provjera policijskih službenika nakon što su upotrijebili neka od datih ovlaštenja.

- Tražimo da Granična policija aktivnije radi na sprečavanju bijega članova kriminalnih grupa.

- Tražimo izmjene odgovarajućih zakona radi strožijeg kažnjavanja napada na državne institucije i službene osobe.

- Tražimo od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinilaca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

- Tražimo da Vlada Kantona Sarajevo održi vanrednu sjednicu i predloži odgovarajuće mjere za novonastalu situaciju.

- Tražimo da se se izvrši dodatno opremanje i obučavanje policajaca za vršenje funkcije zaštite države, građana, kao i njihove imovinske sigurnosti, a Općina Novi Grad Sarajevo će nastaviti davati podršku u daljnjem materijalno-tehničkom opremanju policije Novi Grad i Kantona Sarajevo, a prema iskazanim potrebama.

- Očekujemo od organa države Bosne i Hercegovine da hitno uspostave operativnu saradnju s nadležnim organima susjednih država – Srbije, Crne Gore i Hrvatske radi kvalitetnog prikupljanja potrebnih infomacija kako bi se počinioci ovog terorističkog akta priveli pravdi.

- Očekujemo najbržu istragu Tužilaštva i pravovremeno saopćavanje rezultata te istrage javnosti.

- Zadužuju se nadležne službe Općine Novi Grad Sarajevo da formiraju poseban fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca na mjesečnom nivou.

- Općinska uprava ostaje na raspolaganju nadležnim organima i policiji u toku istrage i rasvjetljavanja ovog slučaja.

- Zadužuju se službe Općine Novi Grad Sarajevo da predlože rješenje za izgradnju spomen-obilježja na mjestu stradanja policajaca uz davanje imena jednom od parkova u blizini po njihovim imenima.

- Zadužuje se Općinsko vijeće da formira radnu grupu za saradnju sa Četvrtom PU Novi Grad.

- Pozivamo ostale općine na području Kantona Sarajevo da se na sličan način uključe u podršku materijalno-tehničkog opremanja policije MUP-a KS.

- Posebno zabrinjava činjenica što potencijalni izvršioci ovog terorističkog akta, prema nepotvrđenim informacijama, dolaze s teritorija Republike Srpske te se traže kamere za videonadzor na entitetskoj granici uz konstantnu prisutnost patrole MUP-a KS u tom području.

- Kontinuirana pljačka automobila po Sarajevu i ovakve vrste napada su u isto vrijeme napad na ekonomske interese glavnog grada i Kantona Sarajevo.

- Cilj ovog napada je očito grad Sarajevo te se kao građani i nadležni organi moramo ujediniti i odbraniti od zločina i zločinaca.

- Pozivamo građane na smirenost, ali i saradnju s nadležnim organima u slučaju da primijete bilo kakve sumnjive aktivnosti.