Zapad osuđuje presudu Navalnom, građani Moskve izlaze na ulice

.
Zapadne vlade već reagiraju na odluku suda u Moskvi da osudi glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog na 3,5 godine zatvora, od čega će odslužiti oko 2,5 godine jer će mu se priznati ranije odsluženi kućni pritvor.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog djelovanja Rusije prema Alekseju Navalnom.

 

“Ponavljamo naš poziv na njegovo trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu, kao i na puštanje svih onih koji su protupravno pritvoreni zbog traženja svojih prava”, napisao je Blinken.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab zatražio je hitno puštanje Navalnog, a istu poruku je uputio i njemački šef diplomatije Heiko Mass.

"Današnja perverzna sudska odluka pokazuje da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od bilo kojeg odgovornog člana međunarodne zajednice", napisao je Raab na Twitteru. 

Mass je rekao da je presuda "gorki udarac protiv temeljnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji".

 

Dodao je da “Navalni mora biti odmah pušten”.

U međuvremenu, tim Navalnog poziva na hitne proteste u centru Moskve. Pozvali su na okupljanje na Trgu Manezhnaya u centru Moskve, neposredno ispred Kremlja. 

Prema medijskim izvještajima, velik broj policajaca raspoređen je na ovom trgu i ispred suda, kao i na drugim mjestima u centru Moskve.