Zapad uznemiren sve većom saradnjom Erdogana i Putina: Pažljivo posmatramo

.
Zapadne države sve više su uznemirene zbog produbljivanja ekonomske saradnje između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog lidera Vladimira Putina.

 

Šest zvaničnika zapadnih država rekli su u izjavi za Financial Times da su zabrinuti zbog obećanja koje su jedan drugom dali turski i ruski lider za širenje saradnje u trgovinskom i energetskom sektoru nakon četvorosastnog susreta u Sočiju.

Neimenovani zvaničnik EU naveo je da blok sve pažljivije posmatra tursko-rusku saradnju i izrazio zabrinutost da Turska sve više postaje platforma za trgovinu sa Rusijom.

Drugi zvaničnik je ponašanje Turske prema Rusiji opisao kao "veoma oportunističko" i da nastoje da Turcima "skrenu pažnju na zabrinutost".

Jedan višerangirani zvaničnik sugerisao je da bi zemlje mogle pozvati svoje kompanije i banke da se povuku iz Turske ukoliko bi predsjednik Erdogan ispunio obećanja data jučer.

On je istakao da bi zemlje koje su uvele sankcije Rusiji mogle da djeluju protiv Ankare tako što će pozvati "zapadne firme da se povuku iz Turske ili da smanje svoje veze sa tom državom usljed rizika koji bi bio stvoren proširenjem veza te države sa Rusijom".

Međutim, tu sugestiju su odbacili drugi zvaničnici koji smatraju da to ne bi funkcionisalo u praksi ni u pravnom osnovama.

Turska je duboko integrisana u zapadni finansijski sistem i brendovi od "Coca-cole" i "Forda" do "Boscha" i "BP" dugo u toj zemlji imaju ogranke i vode veoma unosne operacije.

Trojica evropskih zvaničnika u razgovoru za britanski dnevnik istakli su da u Briselu još nije bilo zvaničnih razgovora o mogućim posljedicama za Tursku zbog produbljenja odnosa sa Rusijom.