Zapadni Balkan od danas "na vezi": Ukinuta je naplata roaminga, šta to znači za bh. građane?

asd
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je ranije ove godine poručila da je ukidanje roaminga jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, a koja će građanima donijeti konkretne koristi

Od danas se na Zapadnom Balkanu neće naplaćivati roaming za komunikaciju mobilnim telefonom. Na to su obavezana sva tri telekom operatera u Bosni i Hercegovini. To znači da korisnici usluga BH Telecoma, Mtela i Eroneta neće morati plaćati dodatnu naknadu prilikom razgovora mobitelom u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Kada je riječ o korištenju mobilnog interneta tokom boravka u jednoj od spomenutih država, u BH Telecomu su ukazali na moguća ograničenja.

-Međutim, kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zloupotrebe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja zavise od korisničke tarife, opcije ili dokupa, a sama pravila, cijene i količine maloprodajnih mobilnih usluga koje BH Telecom korisnici mogu koristiti na teritoriji Zapadnog Balkana će biti detaljno opisane u uslovima korištenja. Ukoliko korisnik prekorači dozvoljeni limit podatkovnog saobraćaja, BH Telecom ima pravo onemogućiti postpaid korisnicima daljnje korištenje mobilnog interneta u cilju sprečavanja neželjenih troškova za korisnike. Kod prepaid korisnika prekoračenje limita data saobraćaja naplaćivat će se s online računa, objasnili su.

Mtel je najavio da će precizne informacije o korištenju mobilnog interneta uskoro objaviti.

-Korisnici će moći koristiti primjenjivu količinu za prijenos podataka, dakle količinu koja će biti dovoljna za njihove potrebe za vrijeme boravka u roamingu u regiji Zapadnog Balkana. Precizne informacije za svaki korisnički paket će uskoro biti dostupne na web stranici mtela, naveli su.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je ranije ove godine poručila da je ukidanje roaminga jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, a koja će građanima donijeti konkretne koristi.

“Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga već i kada su u pitanju građani, tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja”, piše u svom autorskom tekstu Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju, povodom besplatnog rominga koji od danas važi na Zapadnom Balkanu, naglašavajući da je to veliki korak ka zajedničkim regionalnim ciljevima.

Šta je Zapadni Balkan bez rominga, Bregu je objasnila na ličnom primjeru: “Ja sam iz Tirane i radim u sjedištu Vijeća za regionalnu saradnju u Sarajevu. Putujem automobilom tamo i nazad, uz česta putovanja u druge glavne gradove regiona. Vjerujte mi, kad god sam prelazila granicu, morala sam provjeriti da li su mi isključeni mobilni podaci. Da, šefovska pozicija ne podrazumijeva luksuz lošeg upravljanja telefonskim računima kao što to mnogi misle. Sada više ne moram brinuti o tome jer čim pređem granicu i promijenim operatera, ponovo sam na mreži sa uključenim mobilnim podacima i ne plaćam ni fening više nego što bih inače platila za pozive, poruke ili odgovaranje na gomile e-mailova”.

Važno je napomenuti: telefonske usluge i dalje plaćamo našim operaterima, ali ovaj sporazum osigurava da se osjećamo kao kod kuće gdje god da odemo na Balkanu. Povezivanje bez granica je ohrabrujuće za sve. Od građana, preko operatera, poslovne zajednice, do zadovoljnih turista na odmoru. Primjena ovog sporazuma vodi nas korak bliže snižavanju cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU, jer je provedba ovog regionalnog sporazuma bila preduslov za smanjenje troškova rominga s državama članicama EU. RCC je već pripremio teren i potpuno je spreman da počne raditi na tome s EU.