Zaplijenjeno zlato vrijedno 7,5 miliona KM i droga vrijedna 4,5 miliona KM

Odmah nakon zlata, slijede narkotici, kojih je oduzeto u vrijednosti četiri i po miliona maraka

U prvih pet mjeseci ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH najviše je oduzela zlata i nakita koji asocira na zlato, kao i kolekcionarskih novčića u vrijednosti višoj od sedam i po miliona maraka, potvrdili su za Nezavisne novine u pomenutoj upravi.

“Odmah nakon zlata, slijede narkotici, kojih je oduzeto u vrijednosti četiri i po miliona maraka, dok je srebra oduzeto u vrijednosti od skoro dva miliona maraka”, kazali su u Upravi, te dodali da je vrijednost oduzetog tekstila iznosila oko 600.000 KM.

Inače, u pomenutom periodu oduzeta je roba vrijedna oko 16 miliona maraka, pa tako prostom računicom dolazimo do podatka da je mjesečno u prosjeku oduzimana roba vrijednosti od oko 3,2 miliona maraka.

Pojasnili su da carinici, inače, od putnika najviše oduzimaju određene vrste robe za koje postoji ograničenje, a najčešće se radi o količini cigareta ili alkoholnih pića većoj od dozvoljene. Istakli su da putnici do 17 godina starosti nisu oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na duvan i duvanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

“Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu, nezavisno od vrste prevoznog sredstva kojim putnik putuje”, naveli su u Upravi te dodali da se u tu vrijednost ne uračunavaju duvan i duvanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

Kako dodaju, dešava se i da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što takođe nije dozvoljeno, zato je, savjetuju, dobro da se informišu o tome.

Upozorili su da je u nekoliko slučajeva bilo i oduzimanja lijekova, koje su građani nosili u ličnom prtljagu.

“Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Prema Zakon o sprečavanju i suzbijanju zlouporabe opojnih droga, lica koja prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu medicinske dokumentacije, u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do sedam dana”, upozoravaju u Upravi.

Dodali su da lica koja su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana.

“Naziv i količinu ovih lijekova, uz predočenje medicinske dokumentacije, lice je dužno da prijavi carinskom organu prilikom prelaska državne granice”, ističu u Upravi.

Napomenuli su da su svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni da to prijave cariniku na svakom graničnom prelazu u BiH.

Oslobađano od plaćanja dažbina po putniku i danu:

Duhan i duhanski proizvodi:

• do 200 cigareta
• do 100 cigarilosa (cigarilosi su cigare težine do tri grama po komadu)
• do 50 cigara, ili do 250 grama duhana za pušenje
• odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duvanskih proizvoda

Alkohol i alkoholna pića:

• s učešćem alkohola većim od 22% volumena, ili nedenaturisani etilni alkohol s učešćem alkohola od 80% volumena i više: 1 litar
• s učešćem alkohola 22% volumena i manje: 2 litra
• odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenog alkohola i pića,

mirno vino: 4 litra
pivo: 16 litara