Zapošljavanje invalida kroz programe u primjeru Udruženja distrofičara Cazin

Udruženje distrofičara iz Cazina iza sebe ima četiri vrlo uspješne godine, a među mnogim aktivnostima Udruženja, najvažniji su projekti iz oblasti personalne asistencije, profesionalne rehabilitacije, kao i zapošljavanja određenog broja invalidnih lica.

Zahvaljujući njihovim aktivnostima veći broj invalidnih lica u Cazinu uspio je pronaći zaposlenje. Prema riječima Hasmira Delića, predsjednika Udruženja distrofičara Cazin, zaposleno je 19 osoba sa invaliditetom, a uz finansijsku podršku Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih lica.

Grad Cazin pruža punu podršku radu Udruženja i ovoj populaciji te redovno izmiruje sva finansijska sredstva koja su im dodijeljena budžetom.

Distrofičari su nedavno održali sastanak sa premijerom Unsko-sanskog kantona, Mustafom Ružnićem, kojem su, između ostalog, predstavili projekat personalne asistencije te ukazali na potrebu za korekcijama liste ortopedskih pomagala i posebnog programa za elektromotorna kolica, kao i utvrđivanju godišnjeg programa banjskog liječenja.

Premijer USK-a podržao je njihov rad i obećao značajniju podršku u ovoj godini.