Zapovjednik američke vojske: "Talibani ne gube u Afganistanu"

Visoki dužnosnik američke vojske izjavio je ove subote kako talibani ne gube u Afganistanu te dodao da će biti potrebno još mnogo posla da se uspostavi mir u ovoj ratom razorenoj zemlji, javlja CNN.

"Oni trenutno ne gube"

“Oni trenutno ne gube, mislim da je to pošteno za kazati”, izjavio je general Joseph Dunford, zapovjednik Združenog stožera američke vojske tijekom rasprave na forumu o sigurnosnim pitanjima koji se održao u Halifaxu u Novoj Škotskoj. Dodao je i kako se SAD i NATO trude uvjeriti talibane da je u njihovom interesu da putem pregovora s vladom u Kabulu dođu do političkog rješenja. 

Dug je put do mira

“Vjerujemo kako su talibani svjesni da će u određenom trenutku morati pristati na mir”, rekao je Dunford. Istaknuo je i važnost nedavno održanih izbora koji su prema njegovom mišljenju bili vrlo uspješni, te predsjedničkih zakazanih za sljedeću godinu. No dodao je kako put do mira neće biti lagan.

Vlada u Kabulu gubi teritorij koji nadzire

I iako je predsjednik Donald Trump povećao broj vojnika u Afganistanu, gdje rat traje već 17 godina, te imenovao posebnog predstavnika State Departmenta za Afganistan, posljednja izvješća govore o jačanju talibana. I dok je vlada u Kabulu 2015. godine kontrolirala 72 posto teritorija zemlje, posljednja izvješća govore o tek 56 posto teritorija pod kontrolom vlade u Kabulu, a afganistanske snage sigurnosti u borbi s talibanima još uvijek trpe brojne gubitke.

Tijekom osiguravanja priprema za parlamentarne izbore u listopadu afganistanske snage sigurnosti izgubile su tisuće vojnika koji su poginuli u sukobima s talibanima, rekao je ministar obrane James Mattis prošli mjesec.