Zasjedala Vlada USK: Usvojena esencijalna lista lijekova!

U Bihaću je danas održana sjednica Vlade USK. Većina materijala odnosila se na izdvajanje budžetskih sredstava u svrhu finansiranja sportskih, nevladinih i neprofitnih organizacija te za pokroviteljstvo ovogodišnjeg EKO BIS-a. Ministri danas prihvatili i Plan upisa na I,II,i II ciklus studija na faklultete Bihaćkog univerziteta, te usvojili Prijedlog Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK.

U Bihaću je danas održana sjednica Vlade USK. Većina materijala odnosila se na izdvajanje budžetskih sredstava u svrhu finansiranja sportskih, nevladinih i  neprofitnih organizacija te za  pokroviteljstvo  ovogodišnjeg  EKO BIS-a. Ministri danas prihvatili  i Plan upisa na I,II,i II ciklus studija na faklultete Bihaćkog univerziteta, te usvojili Prijedlog Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK.

Esencijalna lista lijekova  koja je prije nekoliko mjeseci, zbog  propusta tadašnje Komisije  vraćena na doradu, danas  je usvojena. Cijeli posao  na njenoj izradi,od početka do kraja,  uradila je nova komisija.  Ona se u svom sastavu ne razlikuje od prijašnje i tretira generike na  dvije liste, A i B. Njome je predviđeno finansiranje više od 1000 lijekova.

Ministrima je  prezentirana i informacija o donesenim presudama po tužbi za raskid ugovora o kupoprodaji 67% kapitala preduzeća iz Cazina. Njome se kupcu mora vratiti 13 miliona maraka uz kamate koje su dostigle cifru od oko 26 miliona maraka. Uz nadležno ministarstvo, Vlada će u narednom periodu odlučiti šta poduzeti kako bi se ovaj problem riješio.Tokom sjednice data je podrška prijedlogu  Senata Univerziteta u Bihaću za  plan upisa studenata na sve cikluse studija. Iako je upisna kvota  skromnija nego prošle godine i predviđa mjesta za 1.100 studenata, na Univerzitetu se nadaju da će biti više brucoša. Naime, prema njihovoj računici maturiralo je oko 2000 učenika, što je za oko 700 više nego  u 2017-oj. Dva najbolja studenta s Tehničkog fakulteta Vlada će finansijski podržati  u njihovom učešću u Erasmus plus projektu.

Za organizaciju 16. EKO BIS-a  izdvojeno je 20.000 KM, dok će se dodatnih 5.000, za nastup na Međunarodnom ekološkom sajmu, doznačiti obrtnicima. Za rad Odjela ratnih zločina pri Kantonalnom tužilaštvu bit će usmjerena donatorska sredstva u iznosu od 222.888 KM.

Vlada je danas na period od šest mjeseci  imenovala  Jasminu Tevšić kao vršioca dužnosti  direktorice JU Turistička zajednica USK, dok je Umjetnička škola u Bihaću,  odlukom ministara,  dobila stalni Školski odbor.