Zasjedali šest radnih dana i zaradili po 40.000 KM

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH, kada se uzme u obzir broj sati koje su tokom ovog mandata proveli u klupama, zasjedali su šest osmosatnih radnih dana godišnje. Nešto bolji rezultat imali su poslanici drugog, Predstavničkog doma, koji su zasjedali 13,5 radnih dana godišnje.

Porazni podaci 

Za to vrijeme zaradili su barem po 40.000 KM godišnje, za 13,5, odnosno za šest dana zasjedanja. Nešto manje novca zaradilo je onih 20 od ukupno 152 parlamentarca koji nisu zasnovali radni odnos u Parlamentu.

Poređenja radi, kako su nam kazali sindikalni predstavnici, građevinski radnik za šest dana zaradi oko 220 KM, a trgovac u dobrostojećoj firmi oko 270 KM. Radnici svaki svoj radni dan maksimalno „odrade“ i njihovi rezultati rada su vidljivi za razliku od parlamentaraca.

Porazni podaci o broju sati provedenih na sjednicama nalaze se u izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI) o rezultatu rada Parlamenta FBiH za četiri godine ovog mandata. Neka od zasjedanja Parlamenta trajala su pola sata, za koja su uredno isplaćene pune naknade.

Najodgovorniji za ovo su predsjedavajući domova Edin Mušić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ BiH), koji su zaduženi za zakazivanje sjednica.

Golemo plaćeni 

Nazil Velić, jedan od demobilisanih boraca koji traže svoja prava na ulici, ističe da oni dva mjeseca idu pred Parlament i tamo ne zatječu nikoga.

- Ne da ne zasjedaju, nego ih nema nikako ni u uredima. Nije problem visoka plaća ako se zaradi, ali ovi, em što su golemo plaćeni, nego još u svom radu naprave štetu po građane. To je samo borba za vlast i plaće, a kada se mi borimo za 50 do 100 KM boračkog dodatka, oni ne daju ni marku. Nemaju obraza ni karaktera – istakao je Velić. 

SDA prednjači u šutnji 

Tokom ono malo zasjedanja Predstavničkog doma i Doma naroda bilo je parlamentaraca koji nikad nisu diskutirali, postavili pitanje, uputili amandman, inicijativu ili predložili zakon.

Prema monitoringu CCI-ja, ima ih sedam, od čega je većina iz SDA. Riječ je o Almiri Ćosić (SDA), Ljubanu Hercegu (HDZ 1990), Halidu Muhiću (SDA) te Stipi Barunu (HDZ BiH), Mehmedu Mahmiću (SDA), Amoru Mašoviću (SDA) i Nikoli Simiću (SDP). Samo 16 od 152 parlamentarca predložilo je neki zakon za cijeli mandat.

Ne osjeća se odgovornom

Na pitanje smatra li se odgovornom jer je Dom naroda zasjedao 25 osmosatnih radnih dana za četiri godine i usvojio malo zakona, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara odgovorila je da se ne osjeća odgovornom.

- Dom je usvojio više od 450 akata. Bili smo limitirani radom Zastupničkog doma. Imali smo presude Ustavnog suda da Dom naroda ne smije donositi zakone prije Zastupničkog. Broj sati ne može se mjeriti na takav način jer Dom funkcionira kroz klubove. Imali smo sjednice klubova koje su trajale 4-5 sati. Ako ste sva pitanja riješili na sjednici kluba, onda sjednica Doma naroda ne može trajati satima. Mislim da smo uvijek mogli više – zaključila je Bradara, dodavši da joj je žao što se kriza iz Vlade i Predstavničkog doma prenosila u Dom naroda.