Istraga piše: Zastava EU, BiH i tzv. Herceg - Bosne u sali Parlamenta BiH

lk

U sali Parlamenta BiH istaknuta je, pored zastave EU i BiH i zastava tzv. Herceg-Bosne. Tu bi se trebao održati Božićni prijem kojeg organizira Dragan Čović. Prije ovoga prijema održan je sastanak i potpisivanje sporazuma lidera HDZ-a, SNSD-a i osmorke i nije jasno da li se taj sastanak održao u ovoj istoj sali, ali je sigurno da zastava Herceg- Bosne nije bila istaknuta za vrijeme sastanka i potpisivanja sporazuma, pisao je u svojoj analizi portal Raskrinkavanje.

Portal Raskrinkavanje nadalje je pojasnio da je ista zastava stajala i na prethodnim božićnim prijemima koje je priređivao Dragan Čović.

Predstavnici HDZ BiH ovu zastavu zovu "zastavom hrvatskog naroda u BiH", ali su tokom rata u BiH 90-tih godina pod ovom zastavom izvršni najteži zločini u našoj državi.

Na kraju je i presuđen Udruženi zločinački poduhvat (UZP), gdje su čelnici tzv. Herceg-Bosne osuđeni na ukupno  111 godina zatvora presudom Haškog tribunala. 

Podsjećamo, delegacije “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a BiH, nakon što su održali sastanak u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, stigle su u zgradu Parlamentarne skupštine BiH gdje će u 17 sati biti potpisan sporazum “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za razdoblje 2022-2026. godina”.

Došli su predsjednici Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto. Delegaciju HDZ-a predvodi predsjednik ove stranke Dragan Čović, a tu su i Borjana Krišto i Marinko Čavara.

Uz predsjednika SNSD-a Milorada Dodika došli su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i njegov bivši savjetnik Milan Tegeltija

Delegacije Osmorke, HDZ-a i SNSD-a održale su sastanak danas u Istočnom Sarajevu i Sarajevu prilikom čega su dogovorili državnu vlast. Nakon toga je uslijedilo potpisivanje sporazuma u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sporazum su u ime stranaka potpisali Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD) te Nermin Nikšić (SDP). Dokument je nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022 – 2026 godine”. Delegacije HDZ-a, Osmorke te SNSD-a okupile su se u sali gdje inače svoje sjednice održava Vijeće ministara BiH.

(Tekst je ažuriran 20. decembra, nakon analize Raskrinkavanja: Precizirano da sastanak lidera Osmorke, HDZ-a i SNSD-a nije održan u navedenoj sali, kako je stajalo kao najava u drugoj rečenici prve vezije teksta.)