Zašto Erdoan šuti

.
Dodik ruši državu, a našeg prijatelja nigdje

 

Kunem vam se velikim Allahom, dok sam ja živ, ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka.

Bile su ovo riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na obilježavanju 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

No, zanimljivo, danas kada se direktno dira u Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, naš turski „prijatelj“ i „veliki zaštitnik“ šuti.

Elem, Dodik je i otvoreno krenuo rušiti Ustav, zabranjuje državne agencije na teritoriji RS, najavljuje formiranje vlastite vojske i okupiranje kasarni Oružanih snaga BiH, održava policijske vježbe na nekoliko kilometara od Sarajeva te kreće u projekt „samostalnosti RS“, a Erdoan šuti.

Evropski parlamentarci zvone na uzbunu i govore da je neophodno zaustaviti Dodika, Američka ambasada u Sarajevu poručuje da je NATO uz BiH, čak i opozicija u RS osuđuje ludorije lidera SNSD-a, samo, eto, naš turski „prijatelj“ i „veliki zaštitnik“ - šuti. Ima on, inače, taj običaj.

I onomad kad je Britanija predlagala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u, a Rusija ulagala veto, Turska je... Pa, šutjela.

I u čemu se onda u praksi tačno ogleda ta ljubav Erdoana prema Bošnjacima? Problem je što Turska i BiH, Bošnjaci i Turci, nemaju prijateljske odnose kao moderne države i narodi.

Umjesto toga, Erdoan u BiH ima svog vazala Bakira Izetbegovića, koji je pristao da ga prizna za svog vladara (što je i javno izjavljivao) i potpuno mu se potčini.

Ono što Erdoan nigdje u svijetu ne bi mogao ni da zamisli, Izetbegović mu je omogućio na svom komadu feuda u BiH - od održavanja predizbornih skupova za turske izbore, preko antiustavnih hapšenja turskih državljana pod optužbom da su gulenovci, do duboke ideološke penetracije u medijski, kulturni, politički i obavještajni život BiH.

Istovremeno dok Dodik zvecka oružjem, u javnosti se ponovo pojavila priča kako u SDA uveliko razmišljaju o prodaji “BH Telecoma”, pogađate kome – “Turk Telecomu”. I to su oni stvarni interesi Turske kada su u pitanju Bošnjaci.

A to što su Bošnjaci i njihova jedina država danas ugroženi od separatističke avanture laktaškog kabadahije - ta nije Erdoan lud da se zbog njih šačice zamjera svom stvarnom savezniku i njegovim geopolitičkim interesima - Rusiji.

Kmet je zahvalan i ako ga povremeno potapše po glavi i bude mu kum na vjenčanju.