Zašto je Aleksandar Vučić nedodirljiv i stanje u Hrvatskoj

Puhovski
Plenković je jači nego što je ikada bio ijedan HDZ-ov premijer, smatra Žarko Puhovski i dodaje da aktualni i budući premijer nema baš nikakvih problema sa sastavljanjem većine.

 

Analitičar Žarko Puhovski je  kazao da Pupovac sigurno neće biti ministar, čime će se spriječiti nekoliko srčanih udara na desnici, a ministar neće biti niti Fuchs “jer je trenutno zainteresiraniji da bude djed”. A komentirao je i nemire u Srbiji.

“Očito je da postoji veliko nezadovoljstvo režimom, zbog rezultata izbora ili baš zbog rezultata izbora. Očito je da je opozicija napravila veliku glupost bojkotom izbora, omogućivši Vučiću da zacementira svoju poziciju”, kazao je Puhovski.

Vučića se ne može oboriti s vlasti?

“Tu se radi o političkim pozicijama koje su mi obje podjednako daleke, ali kad se radi o sukobu jako naoružane policije i građana, tu je čovjek automatski na strani onih koje policija tuče. To ne znači da su oni politički u pravu, da tu nema huligana i političkih provokatora, možda čak i Vučićevih provokatora”, objašnjava Puhovski.

Kao primjer sasvim drugačije državne represije naveo je Francusku u kojoj bi policija također tvrdo izišla na ulicu, ali bi se drugačije ponašala.

Što je najgore, rekao je dalje Puhovski, trenutno se ne vidi da bi se Vučića moglo u ovom trenutku oboriti s vlasti.

“Dobio je većinu (u parlamentu) sa svim nedostacima ovog političkog procesa, uz svu podršku iz EU. Vidjeli ste nesuvisli komentar hrvatskog ministra vanjskih poslova, očito je pozicija EU-a da se ne miješa u te stvari. Očito je da je EU odavno odustala od ljudskih prava kao vrha svojih programa, osim deklarativno”, komentirao je Puhovski.

Žarko Puhovski objasnio je da Plenković nema baš nikakvih problema sa sastavljanjem većine, ali da mu je najbrži način “da uzme osam predstavnika manjina s ova još dva sa sjevera Hrvatske”. Što brže sastavljanje većine i vlade žele i predsjednik Zoran Milanović i Andrej Plenković i mnogi u Saboru, a manjinci su jako zadovoljni što je propao nacionalistički juriš zdesna.

“Plenković je jači nego što je ikada bio ijedan HDZ-ov premijer”, rekao je Puhovski.

Zaključio je da to znači da je Plenkoviću sada otvoreno da uzme i neke nestranačke ministre.

“Fuchs je iskusan, ali sam čuo da više želi biti djed nego ministar.”

Puhovski se osvrnuo i na to tko bi bio dobar novi predsjednik SDP-a.

“Netko tko ima 2,10 teško može imati vodeću funkciju u stranci, jer će izazvati komplekse oko sebe. Sad ozbiljno, Grbin je odličan kandidat”, rekao je.