Zašto je Lionel Messi morao napustiti Barcelonu

.

Lionela Messija nakon 17 sezona nećemo gledati u dresu Barcelone. Razlog? Novac. Ne, nije u pitanju gramzivost Argentinca, već nesposobnost uprava katalonske ekipe.

Iako je u posljednjih godinu dana bilo trzavica između Messija i Barcelone, dolaskom Joana Laporte na mjesto predsjednika kluba Argentinac je odlučio ostati i nakon što mu je 1. jula ove godine istekao ugovor.

No, iako je pristao na drastično smanjenje plate, Barcelona ga nije mogla zadržati.

Još u julu Barcelona se našla u problemu kada je dogovorila načelno produženje saradnje sa Messijem, a usput je i dovela Sergija Aguera i Memphisa Depaya, no nije ih mogla registrovati.

Razlog je "salary cap" koji je odredila la Liga a tiče se plata igrača, a Barca je morala smanjiti plate za čak 200 miliona eura kako bi mogla potpisati Messija.

Naime, Barcelona je trenutno preko "salary capa", te može dovoditi igrače samo u iznosu do 25 posto onoga što zarade. Na primjer, ako Barcelona proda igrača za 100 miliona eura, smije potrošiti 25 miliona eura na transfer ili na ugovor. Messijeva plata za dvije godine bi sada iznosila oko 50 miliona eura, a to znači da bi iz Barce morali biti prodati igrači u iznosu od 200 miliona eura.

Danas se pojavila i informacija da je La Liga je dobila kredit u iznosu od 2,7 milijardi eura od CVC Capital Partnersa, a većina tog novca će biti dodijeljena svakom klubu. Barcelona će dobiti 280 miliona eura, od čega će 42 miliona biti dodijeljeno za transfere i plate, a svi su to preveli kao da će Messi moći potpisati ugovor.

No, Marca javlja da je zbog Barceloninog izleta u "Superligu" CVC stavio klauzulu po kojoj se njima zabranjuje utrošak tog novca u Messijev ugovor.

Kako bi Messi mogao ostati većina igrača je pristala na smanjenje plata, ali to nije bilo ni približno dovoljno. Stoga se Barca odlučila na bukvalno poklanjanje igrača za 0 eura kako bi se riješila njihovih plata, a najbolji primjeri za to su Miralem Pjanić i Samuel Umtiti.

Upravo su igrači poput Pjanića, Umtitija, Philippea Coutinha, Ousmanea Dembelea, Antoinea Griezmanna... i doveli Barcu u ovu situaciju. tačnije, nesposobnost čelnika kluba koji su ih dovodili. Preveliki iznosi transfera i prevelike plate su doslovno "ugušili" katalonski klub.

S obzirom da niko od njih nije napustio klub, jasno je da ni za Messija ne može biti mjesta u narednoj sezoni u dresu Barce. Vidjet ćemo da li će on biti jedini od igrača na koje Ronald Koeman računa u novoj sezoni.