Zašto je Sarajevo ‘siromašno’ ukrašeno za novogodišnje praznike?

Foto: Raport
Da je Grad Sarajevo iz epidemiološko zdravstvenih razloga donio odluku da neće biti javnog dočeka Nove godine poznato je i s te strane opravdano, međutim nikome nije jasno zašto, kad već nemamo dočeka, nemamo ni ukrasa koji bi trebali stvoriti novogodišnju, prazničnu atmosferu i uljepšati često sumorne zimske noći?

Ko je kriv?

Oštrih reakcija građana na društvenim mrežama je skoro pa svakodnevno. Prisjećaju se kako je Sarajevo znalo prethodnih godina blistati u novogodišnjem ruhu, a sad je čest komentar da je ‘grad okićen za ukopa’ te pitaju se ko je sada kriv.

Kako je to bilo prethodnih nekoliko godina?

Svjetlucavo nebo u Titovoj ulici, Holiday Market u Hastahani, raskošne svjetlosne dekoracije koje su obogatile zgradu Narodnog pozorišta, Zimska čarolija na platou Skenderije, samo su neka od mjesta koja su u prethodnih godina Sarajevu donijela pravu zimsku idilu uoči božičnih praznika i Nove godine. 

Za ukrašavanje grada zaduženo je Kantonalno preduzeće Park, i ono je odradilo dio posla. Međutim, to izgleda jako siromašno. Inače, finansiranje ukrašavanja do sada su radile općine zajedno sa Vladom KS, a dio nadležnosti imao je i Grad Sarajevo. Prozvali smo sve instance vlasti da vidimo gdje je zakazao sistem.

Gradonačelnica Benjamina Karić nas je uputila da precizan odgovor potražimo od općinskih i kantonalnih vlasti.

“U proteklim godinama aktivnostima kićenja su se bavili drugi nivoi vlasti koji imaju nadležnost i planirana sredstva. Kićenjem se bavio Kanton Sarajevo u saradnji sa komunalnim preduzećima. Općine su bile uključene u skladu sa mogućnostima. Grad Sarajevo je bio nosilac aktivnosti javnog dočeka Nove godine. Obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku da nema javnog dočeka, Grad je sva sredstva koja su bila namjenjena odlučio usmjeriti za liječenje oboljele djece. Pored toga obavezali smo se da ćemo podržati manje manifestacije koje doprinose prazničnoj atmosferi poput Zima na Vilsu, Noć kina, nastupe horova”, navela je Karić za Raport.

Postavljaju privatne firme

Kontaktirali smo i načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića. Međutim, moramo istaknuti da su upravo ovu općinu mnogi naveli kao najokićeniju.

Kazao nam je da je i on primjetio da je ove godine slabije okićen grad ali da on sve čini da na području Starog grada sve sija puno bolje nego proteklih godina.

“Mi smo kupili i nadopunjavali čak za ovu godinu određene novogodišnje ukrase, kada je riječ o Štrosmajerovoj ulici, Ferhadiji i Baščaršijskom trgu. Nastojimo da svake godine bude što bogatije. Bio bih najsretniji kada bi se moglo odvojiti 400 do 500 hiljada maraka za ovo, da bude dovoljno da čovjek kupi. Želim da grad blješti kada padne noć. Teško mi je govoriti za ostale opštine. Da li su se ljudi snašli ili nisu ne bih sada u to ulazio”, kazao nam je Hadžibajrić.

Međutim, dodao je kako su imali problema i sa komunalnim preduzećima koja nisu na vrijeme postavljali ukrase. Za postavljanje ukrasa nadležno je KJKP Park.

“Zna se ko je zadužen za to, ali opet moraju oni postavljati na osnovu naredbe svake opštine na kojoj se to nalazi. U posljednih nekoliko godina, Općina Centar i mi smo samoinicijativno postavljali u saradnji sa Parkom. Često smo znali uzimati i privatne firme da postave. Ove godine nam je privatna firma postavila, baš kao i prošle godine”, pojasnio je načelnik Opštine Stari Grad, dodavši:

“Park je kantonalno javno preduzeće, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je to koji su nadležni. Međutim i opština moze dati nalog da to postavi Park i mi to uredno platimo. Mi upravo sada čekamo jednu veliku jelku da nam stigne ispred Katedrale. Ljutim se što to nije bilo još prije 10 dana, ali to ćemo sigurno rijesiti da to budu trajno. Nije samo stvar pandemije nego jedne kulture što se toga tiče, kada je u pitanju kićenje grada. I za Novu godinu ali i za vjerske praznike, Božić i Bajram. Sve je to stvar kako je čovjek prije svega odgojen i kako to shvata”, kazao nam je Hadžibajrić.

Stav resornog ministra

S obzirom da je Komunalno javno preduzeće Park zaduženo za kićenje grada, pozvali smo i njih na Raport. Poseban odgovor nisu imali.

“Ne bismo da ulazimo u to ko je kriv. Ono što je bilo u nadležnosti Parka u dogovoru sa resornim ministarstvom mi smo uradili. Novih elemenata ove godine nije bilo. Kupili smo pojedine elemente prošle godine i oni su postavljeni. Okićene su najfrekventije ulice Sarajeva”, kazala nam je Aldijana Hamza, glasnogovornica preduzeća Parka.

Pitali smo je šta je to novo ove godine.

“Pionirska dolina je isto ukrašena. Velike, dekorativne 3D svjetlosne kugle, promjera oko 1,5 metar ekipe Parka su postavile u pješačkoj zoni ulica Ferhadija i Maršala Tita od Vječne vatre do Trga djece Sarajeva. Za dekorisanje ulica u Vogošći ova Općina angažirala je preduzeće Park. Elementi će u funkciji na sarajevskim ulicama biti sve do polovine januara naredne godine, a nakon božićnih blagdana, u drugoj polovini januara će biti demontirani i uklonjeni”, kazala je Hamza.

Kako su iz preduzeća Park naveli kako rade sve po nadležnosti resornog ministarstva, pozvali smo na Raport i ministra Envera Hadžiahmetovića.

On je za naš portal kazao da je najviše bio organizacijski problem.

“Svake godine Vlada odredi komisiju kada je riječ o praznicima. Ove godine je bila jedna komisija koja je radila ove stvari i došlo je problema oko nabavke. Nadam se da ćemo do Božića sve završiti. Ovo je propust, ali ćemo nadoknaditi. Objektivno, mnogo je pitanja neriješenih u ovom ministarstvu i dam nekome obavezu da ovo uradi i onda on malo zakaže. Uvijek sam odgovorna osoba bez obzira šta da se desi. Objektivno, čovjek ne može sve stići da iskontrolira. U protekla dva dana sam u žestokim pregovorima, da se to sve okonča što prije. Dakle, organizacijski problem”, kazao je ministar Raport.

Dodao je komisija nije ispoštovala dinamiku i to je problem.

“Propust, ali sve do srijede ili četvrtka će biti završeno”, dodao je ministar.

Ministar Općine Centar, Srđan Mandić danas nije imao vremena za razgovor.

Kenan Magoda ispred Turističke zajednice KS za naš portal je kazao da su oni obezbjedili 240 hiljada maraka za iluminiciju Sarajevo putem Javnog poziva za lokalne samouprave.

“Turistička zajednica je obezbjedila 240.000 KM za iluminaciju Sarajeva putem Javnog poziva za lokalne samouprave i pravnim licima čiji je osnivač jedinica loklane samouprave u Kantonu Sarajevo, koji kroz projekte/programe osiguravaju dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu čime unapređujemo turističku ponudu i razvijajamo nove turističke
potencijale, pogotovo lokalnim zajednicama sa najvećim ostvarenim brojem noćenja turista, kao i onim koje imaju potencijal za intenzivniji turistički razvoj. Iako iluminacija nije u nadležnosti Turističke zajednice opredijelili smo se da na ovaj način obogatimo vizual našeg grada tokom zimske sezone”, kazao je Magoda za Raport.