Zašto nema sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH, prema svemu sudeći, neće održati više nijednu sjednicu u trenutnom sastavu. To znači da će do imenovanja novog Vijeća ministara sva važna pitanja biti na čekanju.

Naime, u tempu koji je ustanovljen, državna vlada sastajala se minimalno jednom sedmično, dok je posljednja sjednica održana 4. aprila.

Špekulira se da je razlog tome bojkot ministara finansija, pravda i odbrane Vjekoslava Bevande, Josipa Grubeše i Marine Pendeš iz HDZ-a, zbog čega nema kvoruma. Prema Zakonu o Vijeću ministara, sjednici mora prisustvovati po jedan ministar iz reda svakog naroda.

No, ministar Grubeša jučer je za „Avaz“ kazao da se zna ko zakazuje sjednice.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazuje sjednice i samo on može reći planira li sazivati sjednicu u narednom periodu i kad točno. Nije bilo zakazane sjednice na kojoj se nisu pojavili svi ministri iz reda hrvatskog naroda – naveo je Grubeša.

Na pitanje hoće li HDZ bojkotirati sjednice koje budu zakazivane, Grubeša nije odgovorio, prenosi Dnevni avaz.

Iz kabineta dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande kratko nam je rečeno da, s obzirom na to da nova sjednica nije zakazana, ne mogu komentirati bojkotiraju li je ministri iz HDZ-a.