Zašto nije usvojen budžet? Tvrde - zbog Bisere Turković

.
Budžet institucija Bosne i Hercegovine nije usvojen u prvom čitanju u Predstavničkom domu. Nije bilo entitetske većine. SNSD je glasao protiv. Iz SDA i DF kažu - razlog je što su u SNSD-u i HDZ-u nezadovolnji sastavom CIK-a. Neusvajanju Budžeta prethodila je i neuspješna sjednica Vijeća ministara BiH. Prvi put nije usvojen ni dnevni red. Razlog - kaže predsjedavajući Zoran Tegeltija, što ministrica Bisera Turković, nije pristala na imenovanje hrvatskih kadrova u određene institucije.

 

 

Na iznenađenje mnogih, predsjedavajući Predstavničkog doma, Nebojša Radmonović, obavještava javnost:

 

"Dame i gospodo danas nije na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju usvojen dugo očekivani Budžet za 2020. godinu. Bez obzira što smo bili optimistični svi i mislili da će se to završiti, danas se to nije desilo, iako nije u potpunosti propalo. Nije u prvom krugu postojala entitetska većina. Potrebno je da se Predstavnički dom izjasni u drugom krugu u prvom glasanju. SNSD je bio onaj koji je glasao protiv, zbog toga što nisu ispoštovani dogovori koje smo ranije imali i oko Budžeta i oko drugih stvari", kaže predsjedavajući PD PSBiH.

 

A druge stvari su - imenovanja. Jutros nije usvojen ni dnevni red sjednice Vijeća ministara. Bisera Turković, nije htjela podržati imenovanja hrvatskih kadrova, između ostalog, u Službeni glasnik, te Agenciju za školovanje policijskih kadrova.

 

"Najsporniji dio su bila kadrovska rješenja koja su davno završena, odnosno konkursne procedure, neka i prije gotovo godinu dana ali nije završeno imenovanje. Predstavnici HDZ-a su se danas pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da sve ono što je završeno u redovnoj konkursnoj proceduri da će biti imenovano, što gospođa Turković nije tretirala na taj način", tvrdi Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

 

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu, Adil Osmanović kaže, nije se smjelo desiti da se budžet i imenovanja dovedu u istu ravan. SDA je bila spremna danas glasati za kadrove u SIPA-i i RAK-u, a za ostale naknadno. No, pitanje neusvajanja Budžeta ipak ima drugačiju pozadinu.

 

"SNSD i HDZ preko neusvajanja Budžeta i dalje će osporavati zakonitost izbora Centralne izborne komisije, odnosno da budem potpuno jasan upitno je da li oni žele uopšte učestvovati na izborima koje bi provela ova Centralna izborna komisija. Neprimjereno je i vrlo rijetko u demokratskim državama da pozicija koja je na Vladi i na Predsjedništvu podržala sa svojim članovima Budžet sada osporava to da se usvoji", tvrdi Osmanović.

 

"Nažalost ponovo je na sceni rušenje državnih institucija ovoga puta su se okomili na Centralnu izbornu komisiju, ne mogu da prežale to što više nemaju politički uticaj na sastav CIK-a koji je zapravo izabran na vrlo legalan način u Predstavničkom domu", dodaje Dženan Đonlagić, šef Kluba DF.

 

Očito je, smatra šef Kluba SDS-a, Mirko Šarović, da nedavni sastanak Čovića, Izetbegovića i Dodika u Istočnom Sarajevu nije bio djelotvoran.

 

"Pitanja treba usmjeriti prema trojci koja očito ne možemo ni o čemu da se dogovori i koja nema bilo kakva rješenja za neka krupna životna pitanja u ovoj zemlji", zaključuje šef Kluba SDS.

 

Član Centralne izborne komisije, Suad Arnautović za N1 kaže - jasno je koja je pozadina, i nije bilo optimizma da će Budžet biti usvojen danas, niti da će sve biti gotovo do 21. jula.

 

"Ovdje se radi o krivičnom djelu, po mom sudu, ali Tužilaštvo bi trebalo da o tome da zadnju riječ, dakle krivično djelo uskraćivanja biračkog prava, niko, pogotovo neko ko je službena osoba, ne može uskratiti biračko pravo", ocjenjuje Arnautović.

 

Centralna izborna komisija, zbog ovakvih situacija, traži izmjene Izbornog zakona na način, da ukoliko Vijeće ministara ne osigura sredstva za izbore u zakonskom roku - onda mora na zahtjev CIK-a u roku od osam dana donijeti posebnu odluku kojom se obezbjeđuje novac.